REKLAMA

Tort bezowy z kajmakiem - Dakłas

wyświetlono: 6648 | dodany do książki kucharskiej: 16 | polecenia: 0

Krucha, chrupiąca beza i krem z dodatkiem kajmaku oraz (w mojej wersji rodzynek) i orzechów włoskich, to prawdziwa, słodka rozkosz dla podniebienia :)

opublikowany: 16.06.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 białek jaj
    300g cukru
    100g rodzynek
    100g orzechów włoskich
    250g serka mascarpone
    300g śmietanki kremówki 30%
    150g kajmaku
    cukier puder + gorzkie kakao do oprószenia bezy
Ocena:

(średnia 4.48 z 193 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Tort bezowy z kajmakiem - Dakłas?
Sposób przygotowania:

  • Tort bezowy z kajmakiem - Dacquoise (Dakłas) 1. Beza: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy białka będą już sztywne, dodawać stopniowo cukier, wciąż miksując. Rodzynki i orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Połowę bakalii wmieszać łyżką w ubitą masę z białek. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Na papierze do pieczenia narysować dwa kółka o średnicy ok. 22-23cm, przełożyć na blachę, wypełnić oba koła masą bezową i wyrównać. Gotową blachę wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140 stopni. Piec bezy przez ok. 90 minut (bezy powinny się nieco zarumienić, a przy dotyku powinny być suche i chrupkie). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezy do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
  • Tort bezowy z kajmakiem - Dacquoise (Dakłas) 2. Masa kajmakowa: mascarpone ubić i wymieszać z masą kajmakową. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy z mascarpone i kajmaku, wymieszać. Dodać pozostałe posiekane orzechy i rodzynki, ponownie wymieszać. Na jeden blat wyłożyć wcześniej przygotowany krem i przykryć drugim blatem bezowym. Całość oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z gorzkim kakao i posypać bakaliami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: tatalia IMG_20200222_173003

Tort bezowy Dacquoise (dakłas)

dakłas to deser idealny. Każdy kocha bezę.

kategoria: Ciasta torty Desery beza jajko tort bezowy opublikowany: 17.04.2021 | wyświetlono: 254 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE