Cynamonowy tort bezowy z orzechami

  • wyświetlono: 608 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tort dla wielbicieli bezowych łakomczuchów i miłośników cynamonu. Słodka cynamonowa eza przeplata się a lekko kwaskowymi powidłami śliwkowymi, chrupiącymi orzechami i kremowa masą z wanilią. Iście jesienne połączenie. Przepis z bloga mojewypieki.com po moich modyfikacjach.

Kloruś

Składniki

bezy:
240g białek (6 od jajek L lub 7 od jajek M)
250 g drobnego cukru lub cukru pudru
czubata łyżka cynamonu
szklanka posiekanych orzechów włoskich

krem:
500ml śmietanki kremówki
250g mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
miąższ z laski wanilii

oraz słoik gęstych powideł śliwkowych

Sposób przygotowania przepisu:

Cynamonowy tort bezowy z orzechami

  • Cynamonowy tort bezowy z orzechami1. bezy: Rozdzielamy białka od żółtek iw suchej misce miksera powoli (u mnie na tzw. 2 biegu) ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Powoli dodajemy po jednej łyżce cukier puder. Kolejna łyżkę dodajemy dopiero wtedy kiedy poprzednia jest już dobrze rozmieszana. Na końcu dodajemy solidną, kopiastą łyżkę cynamonu. Na papierze do pieczenia odrysowujemy 3 okręgi równej wielkości i nakładamy taką sama ilość masy bezowej. Nie polecam piec bez na macie silikonowej. Beza wychodzi mało krucha a bardzo klejąca. Zdecydowanie lepsza wychodzi na zwykłam papierze do pieczenia nałożonym na blachę.
  • Cynamonowy tort bezowy z orzechami2. Orzechy łupiemy i dość drobno siekamy. Bezy posypujemy orzechami.
  • Cynamonowy tort bezowy z orzechami3. Bezy pieczemy przez godzinę w 140 stopniach C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach aż do całkowitego wystudzenia. Blaty najlepiej jest upiec dzień wcześniej i zostawić w piekarniku do dnia następnego.
  • Cynamonowy tort bezowy z orzechami4. krem: Kremówkę ubijamy powoli z ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii* do uzyskania lekkich pagórków. Powoli, stopniowo dodajmy cukier puder a gdy ten się całkowicie połączy z śmietanką dodajemy po łyżce mascarpone cały czas mieszając aż krem uzyska jednolitą konsystencję.** Uważamy żeby nie ubić zbyt mocno bo zamiast masy uzyskamy słodkie masło.
  • Cynamonowy tort bezowy z orzechami5. Wybieramy najładniejszą bezę na wierzch a na dwóch pozostałych rozsmarowujemy gęste powidła. Jeśli te którymi dysponujemy nie są dość gęste aby nie spływać z tortu wystarczy podgrzewać je na minimalnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Powidła powinny być zimne dlatego warto sprawdzić je podczas pieczenia bez. Jeśli będą wymagały zredukowania, ze spokojem wystygną i stężeją do następnego dnia.
  • Cynamonowy tort bezowy z orzechami6. Składamy tort w kolejności: beza z powidłami – krem śmietankowy – bez z powidłami – krem śmietankowy – beza bez powideł.

Porady


* Laskę wanilii, która została nam po wydrążeniu z niej ziarenek możemy włożyć do małego słoiczka z cukrem. Pięknie go aromatyzuje a Wy będziecie mieli prawdziwy cukier waniliowy a nie wanilinowy.
** Do masy śmietankowej zamiast wanilii możemy dodać łyżeczkę cynamonu. Tort będzie jeszcze bardziej cynamonowy… jeśli takie lubicie ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataŚliwkipowidłaorzechy włoskieorzechybezytort bezowyjesieńjesienne smakiblaty bezowetort jesiennytort z śliwkamitort cynamonowy

Komentarze

Podobne przepisy

Tort bezowy z kremem orzechowym

Dodane przez: Świat Wypieków

Tort bezowy z kremem orzechowym

Delikatne i chrupiące blaty bezowe...

Lodowy tort bezowy

Dodane przez: Mniam1

Lodowy tort bezowy z truskawkami

Słodkie blaty bezowe przełożone...

tort z persymoną

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort bezowy z persymoną.

Tak bardzo podoba mi się ta nazwa...

Tort bezowy

Dodane przez: wronulka1

Tort bezowy z malinami i mascarpone

Rozkosz dla podniebienia.

Tort bezowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort BEZOWY z truskawkami i gruszkami

Uwielbiam takie torty z owocową...

tort

Dodane przez: makowiec

Tort bezowy z malinami

Spróbujcie oryginalnego aromatu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE