Tort bezowy z orzechami i czekoladą

  • wyświetlono: 2012 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Obłędny w smaku tort, słodki i delikatny. Przygotowanie nie trwa długo, a sam tort znika zadziwiająco szybko. By nie był zbyt słodki to zamiast kremu czekoladowego możecie użyć dżemu porzeczkowego.

gotowanieiblogowanie
  • 80min

Składniki

Składniki:
(blaty 20cm)

6 białek
300g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
2 łyżki octu

200g śmietany kremówki 36%
1 tabliczka gorzkiej czekolady
50g orzechów włoskich
2 łyżki kremu czekoladowego (krem typu nutella lub opcjonalnie może być dżem porzeczkowy)

Sposób przygotowania przepisu:

Tort bezowy z orzechami i czekoladą

  • 1.
    Białka ubijamy na prawie sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i miksujemy do połączenia - tak samo partiami dodajemy resztę pudru. Masę dzielimy na dwie części. Orzechy włoskie owijamy folią spożywczą i uderzamy w nie kilka razy tłuczkiem do mięsa - by orzechy były rozdrobione na małe kawałki. Na zdjęciach rozkrojonego tortu widać mniej więcej kawałki orzechów dodałam.




  • 2. Pierwszą część miksujemy z dodatkiem mąki ziemniaczanej, następnie dodajemy łyżkę octu i miksujemy przez kilka minut, aż piana będzie lśniąca i gładka. Do gotowej piany dodajemy pokruszone orzechy włoskie i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki.

    Drugą część miksujemy z łyżką kakao, następnie dodajemy łyżkę octu i miksujemy przez kilka minut, aż piana będzie lśniąca i gładka.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia, ołówkiem rysujemy na nich cztery okręgi o średnicy 20cm. Na jednej blaszce powinny zmieścić się dwa.
  • 4. Z białej bezy tworzymy na papierze dwa okręgi, z kakaowej również. Łyżką wyrównujemy wierzch. Na białym bezowym blacie rysujemy widelcem wzorki - ten blat będzie wierzchem tortu.
  • 5. Obie blaszki wkładamy do piekarnika (bezpośrednio pod sobą) i od razu zmniejszamy temperaturę z 180*C na 150*C. Pieczemy bezy 60 minut, po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż bezy się wystudzą.

  • 6. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Z tabliczki czekolady odłamujemy trzy kostki, resztę ścieramy na tarce. Jeśli zamiast kremu czekoladowego użyjecie dżemu porzeczkowego, to ciasto nie będzie aż tak słodkie.
  • 7. Na paterze układamy pierwszy blat bezowy (użyłam jasnego) i rozsmarowujemy na nim połowę ubitej kremówki, posypujemy połową startej czekolady i przykrywamy blatem kakaowym - lekko dociskamy. Jako drugą warstwę rozsmarowujemy dwie łyżki kremu czekoladowego lub dżemu i przykrywamy blatem kakaowym. Trzecią warstwą jest ponownie kremówka i starta czekolada, którą przykrywamy blatem jasnym - tym ozdobnym. Odłożone kostki czekolady kruszymy na kawałki i ozdabiamy nimi wierzch tortu.

Porady

Tort jest od razu gotowy do jedzenia, nie wymaga chłodzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylalatobezaczekoladaorzechyWielkanockrem orzechowyświętawiosnakawatort bezowykrem kawowyDekoracjadla gościPoczęstunekpotrawy świąteczneśniadanie wielkanocneświąteczne przepisybezowe

Komentarze

Podobne przepisy

Tort bezowy z truskawkami

Dodane przez: Goszka

Tort bezowy z truskawkami

Idealna beza,t kr ucha i chrupiąca...

Jaglanka

Dodane przez: edytak

Jaglanka z orzechami i czekoladą

Zapraszam do wypróbowania przepisu...

image-1eobgdo

Dodane przez: Mniam1

Bezowy tort z konfiturą różaną i truskawkami

Słodki tort składający się z trzech...

Tort bezowy (Pavlova) z masłem orzechowym

Dodane przez: Ivka76

Tort bezowy (Pavlova) z masłem orzechowym,...

Kusząca Pavlova przełożona kremem...

pieguski

Dodane przez: Czarnaewelinka

DOMOWE PIEGUSKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI

Te ciasteczka trafiły w serca domowników...

image-1a3aff2

Dodane przez: beniawojt

Sernik z kajmakiem, orzechami i białą czekoladą

Sernik to jedno z moich ulubionych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE