Tort bezowy z orzechami i czekoladą

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Obłędny w smaku tort, słodki i delikatny. Przygotowanie nie trwa długo, a sam tort znika zadziwiająco szybko. By nie był zbyt słodki to zamiast kremu czekoladowego możecie użyć dżemu porzeczkowego.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    (blaty 20cm)

    6 białek
    300g cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    2 łyżki octu

    200g śmietany kremówki 36%
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    50g orzechów włoskich
    2 łyżki kremu czekoladowego (krem typu nutella lub opcjonalnie może być dżem porzeczkowy)
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Bezy Beza Tort bezowy

Tort bezowy z orzechami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na prawie sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i miksujemy do połączenia - tak samo partiami dodajemy resztę pudru. Masę dzielimy na dwie części. Orzechy włoskie owijamy folią spożywczą i uderzamy w nie kilka razy tłuczkiem do mięsa - by orzechy były rozdrobione na małe kawałki. Na zdjęciach rozkrojonego tortu widać mniej więcej kawałki orzechów dodałam.
  • 2. Pierwszą część miksujemy z dodatkiem mąki ziemniaczanej, następnie dodajemy łyżkę octu i miksujemy przez kilka minut, aż piana będzie lśniąca i gładka. Do gotowej piany dodajemy pokruszone orzechy włoskie i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki.

    Drugą część miksujemy z łyżką kakao, następnie dodajemy łyżkę octu i miksujemy przez kilka minut, aż piana będzie lśniąca i gładka.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia, ołówkiem rysujemy na nich cztery okręgi o średnicy 20cm. Na jednej blaszce powinny zmieścić się dwa.
  • 4. Z białej bezy tworzymy na papierze dwa okręgi, z kakaowej również. Łyżką wyrównujemy wierzch. Na białym bezowym blacie rysujemy widelcem wzorki - ten blat będzie wierzchem tortu.
  • 5. Obie blaszki wkładamy do piekarnika (bezpośrednio pod sobą) i od razu zmniejszamy temperaturę z 180*C na 150*C. Pieczemy bezy 60 minut, po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż bezy się wystudzą.
  • 6. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Z tabliczki czekolady odłamujemy trzy kostki, resztę ścieramy na tarce. Jeśli zamiast kremu czekoladowego użyjecie dżemu porzeczkowego, to ciasto nie będzie aż tak słodkie.
  • 7. Na paterze układamy pierwszy blat bezowy (użyłam jasnego) i rozsmarowujemy na nim połowę ubitej kremówki, posypujemy połową startej czekolady i przykrywamy blatem kakaowym - lekko dociskamy. Jako drugą warstwę rozsmarowujemy dwie łyżki kremu czekoladowego lub dżemu i przykrywamy blatem kakaowym. Trzecią warstwą jest ponownie kremówka i starta czekolada, którą przykrywamy blatem jasnym - tym ozdobnym. Odłożone kostki czekolady kruszymy na kawałki i ozdabiamy nimi wierzch tortu.

Porady

Tort jest od razu gotowy do jedzenia, nie wymaga chłodzenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować