REKLAMA

Pyszny tort bezowy

wyświetlono: 60710 | dodany do książki kucharskiej: 10 | polecenia: 2

Jest to przepis na pyszny tort bezowy, który zawsze wychodzi. Jest on b. prosty i wszystkim smakuje. Znika w mgnieniu oka, nawet przez tych ,którzy nie przepadają za ciastami/tortami.

opublikowany: 26.12.2013
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • Masa:
    4 białka
    175g cukru pudru
    2 łyżeczki octu
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Krem:
    300g śmietany 30%
    250g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    owoce np. puszka brzoskwiń, kandyzowane czereśnie
Ocena:

(średnia 4.99 z 175 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. ubić białka z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i dalej ubijać.
  • Beza 2. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Bezę nałożyć na okrągłą tortownicę bez bocznej "ramki". Włożyć bezę do nagrzanego piekarnika, po czym po włożeniu od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i suszyć ją przez około 1,5-2h.
  • 3. Krem: ubić śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru. Następnie dodać mascarpone i dalej ubijać. Dodać owoce np. pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszać.
  • 4. Po wystygnięciu bezy nałożyć na nią krem.

Porady

Ubijając masę zacznij od mniejszych obrotów i z czasem zwiększaj obroty. Kiedy białka lekko się spienią można do nich dodać szczyptę soli. Od momentu ubicia białek do lekko sztywnej pianki ustawiamy obroty miksera na prawie najwyższe i rozpoczynamy dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Zbyt szybkie dodanie zbyt dużej ilości cukru spowoduje, że beza się nie ubije, a 'popłynie'. Można również przygotować 2 warstwę bezy i przykryć nią krem (kroki 1 i 2).

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

beza Dodane przez: gozel


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: emalitowska emalitowska

Tort bezowy

Znika w kilka chwil

kategoria: Ciasta opublikowany: 29.07.2017 | wyświetlono: 6812 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE