Torcik czekoladowy z nutą cherry

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mocno czekoladowe ciasto na bazie puszystego biszkoptu z wyrazistą nutą aromatu migdałowego, delikatnej słodkiej masy z ciemnej czekolady, aksamitnej warstwy śmietankowej z akcentem czekolady mlecznej oraz chrupiącymi ciasteczkami z nadzieniem wiśniowym z pewnością zadowoli każdego fana tego rodzaju słodkości. Idealne ciasto dla tych, którzy kochają czekoladę w każdej postaci.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt :
    4 jajka
    70g mąki pszennej
    15g mąki ziemniaczanej
    100g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    30g kakao
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    olej do wysmarowania formy

    Mus śmietanowo-czekoladowy:
    90g mlecznej czekolady
    90g gorzkiej czekolady
    650ml śmietany 30%
    1łyżka kakao
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    125ml mleka

    Mus czekoladowy:
    90g mlecznej czekolady
    200ml śmietanki 30%
    180ml mleka
    2 łyżki cukru
    1 łyżka kakao
    2 łyżeczki żelatyny

    Poncz:
    120ml kawy espresso
    4ml aromatu migdałowego

    Dodatkowo:
    5 łyżek konfitury wiśniowej
    1 opakowanie ciastek Jeżyki
    60g czekolady mlecznej
    bita śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Torcik czekoladowy z nutą cherry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do okrągłej formy o średnicy 23cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut i po tym czasie wystudzić.
  • 2. Mus śmietanowo-czekoladowy:
    Żelatynę zalać mlekiem i pozostawić do napęcznienia. 150ml śmietanki zagotować, dodać połamane czekolady, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia, następnie dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Resztę śmietany ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać rozpuszczone czekolady wymieszane z żelatyną.
  • 3. Mus czekoladowy:
    Żelatynę zalać 4 łyżkami mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, cukier i całość wymieszać, następnie doprowadzić do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać, po czym pozostawić do lekkiego wystudzenia.
  • 4. Poncz:
    Kawę espresso wystudzić, a następnie wymieszać z aromatem migdałowym.
  • 5. Składanie ciasta:
    Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, posmarować konfiturą wiśniową, wylać mus śmietanowo-czekoladowy, wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie wylać mus czekoladowy i ponownie wstawić do lodówki. Na wierzchu ciasto posypać startą czekoladą, udekorować rozetkami z bitej śmietany, listami mięty i ciasteczkami jeżykami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-0t7dghe

To może cię zainteresować