Torcik czekoladowy z nutą cherry

  • wyświetlono: 460 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Mocno czekoladowe ciasto na bazie puszystego biszkoptu z wyrazistą nutą aromatu migdałowego, delikatnej słodkiej masy z ciemnej czekolady, aksamitnej warstwy śmietankowej z akcentem czekolady mlecznej oraz chrupiącymi ciasteczkami z nadzieniem wiśniowym z pewnością zadowoli każdego fana tego rodzaju słodkości. Idealne ciasto dla tych, którzy kochają czekoladę w każdej postaci.

Ewelina Marcin
  • 12 porcje
  • 70min
  • Średni

Składniki

Biszkopt :
4 jajka
70g mąki pszennej
15g mąki ziemniaczanej
100g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30g kakao
2 łyżki oleju
szczypta soli
olej do wysmarowania formy

Mus śmietanowo-czekoladowy:
90g mlecznej czekolady
90g gorzkiej czekolady
650ml śmietany 30%
1łyżka kakao
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
125ml mleka

Mus czekoladowy:
90g mlecznej czekolady
200ml śmietanki 30%
180ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao
2 łyżeczki żelatyny

Poncz:
120ml kawy espresso
4ml aromatu migdałowego

Dodatkowo:
5 łyżek konfitury wiśniowej
1 opakowanie ciastek Jeżyki
60g czekolady mlecznej
bita śmietana

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik czekoladowy z nutą cherry

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do okrągłej formy o średnicy 23cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut i po tym czasie wystudzić.
  • 2. Mus śmietanowo-czekoladowy:
    Żelatynę zalać mlekiem i pozostawić do napęcznienia. 150ml śmietanki zagotować, dodać połamane czekolady, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia, następnie dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Resztę śmietany ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać rozpuszczone czekolady wymieszane z żelatyną.
  • 3. Mus czekoladowy:
    Żelatynę zalać 4 łyżkami mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, cukier i całość wymieszać, następnie doprowadzić do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać, po czym pozostawić do lekkiego wystudzenia.
  • 4. Poncz:
    Kawę espresso wystudzić, a następnie wymieszać z aromatem migdałowym.
  • 5. Składanie ciasta:
    Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, posmarować konfiturą wiśniową, wylać mus śmietanowo-czekoladowy, wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie wylać mus czekoladowy i ponownie wstawić do lodówki. Na wierzchu ciasto posypać startą czekoladą, udekorować rozetkami z bitej śmietany, listami mięty i ciasteczkami jeżykami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladaurodzinyciastatorcikimprezasmaczneszybkieciekawewiśniaciasto do kawycherryczekoladowy torcik

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik czekoladowy

Dodane przez: dorota w

Torcik czekoladowy

Torcik bardzo czekoladowy. Prosty...

Czekoladowy wieniec z nutą pomarańczy

Dodane przez: Ewelina Marcin

Czekoladowy wieniec z nutą pomarańczy

Lekki, puszysty czekoladowy wieniec...

Torcik czekoladowy z borówkami

Dodane przez: Olczunka

Torcik Czekoladowy z Borówkami

Pyszny torcik na bazie biszkoptu...

Gwiazdkowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy

Dodane przez: Ewelina Marcin

Gwiazdkowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy

Czekoladowe ciasto z wyrazistą...

Torcik śmietanowy z truskawkami i ananasem z kokosową nutą

Dodane przez: beciiaaa

Torcik śmietanowy z truskawkami i ananasem...

Rewelacyjne połaszenie truskawek,...

Czekoladowy torcik

Dodane przez: joanna1974

Czekoladowy torcik

Czekoladowy torcik, to propozycja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE