Czekoladowy torcik z owocami

  • wyświetlono: 3795 |
  • dodany do książki kucharskiej: 34 |
  • polecenia: 0

Jest to przepyszny torcik, który oczaruje każdego. Mało tego ! Smakuje nieziemsko !

20180711_125838
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Tortownica 24 cm.
Spód brownie:
czekolada gorzka ( 60 %) 100 gram
czekolada mleczna 100 gram
olej 50 ml.
orzechy włoskie mielone 3 łyżki
orzechy laskowe mielone 2 łyżki
mąka 1 szkl.
jaja 5 szt.
cukier muscovado 3/4 szkl.

Mus czekoladowy:
czekolada gorzka ( 60 % ) 100 gram
masło 1 łyżka
białka jaja 2 szt.
śmietana kremówka 100 gram
cukier muscovado 2 łyżki
rum 2 łyżki

Wierzch:
śmietana kremówka 500 ml.
czereśnie kilka szt.
borówki kilkanaście szt.
kakao 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowy torcik z owocami

  • 1. CIASTO:
    1.W garnku gotujemy wodę. Umieszczamy na tym miskę ( tak by miska nie dotykała dna i była tuż nad wodą). Do miski wrzucamy połamaną czekoladę gorzką i mleczną oraz wlewamy olej. Wodę gotujemy na małym ogniu a czekoladę zostawiamy aby się rozpuściła. Dodajemy orzechy mielone włoskie i laskowe. Wszystko mieszamy do całkowitego roztopienia, tak długo, aż masa będzie płynna i lśniąca.
    2. Jaja ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Tortownicę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 20-25 min. Sprawdzamy patyczkiem, patyczek może być lekko brudny, ale wierzch powinien być spieczony i lekko popękany. Kiedy ciasto ostygnie lekko ścinamy górę tj. nierówności. Wkładamy z powrotem do tortownicy. Środek tortownicy oblepiamy folią spożywczą, aby boki ciasta były równe.
  • 2. MUS:
    1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianą. Dodać 1 łyżkę cukru muscovado i ponownie zmiksować. Wstawić do lodówki. Śmietanę ubić z resztą cukru muscovado na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wstawić do lodówki.
    2. Czekoladę posiekać nożem. Miskę umieścić na garnku z wodą, aby zrobić kąpiel wodną. Do kąpieli wodnej najlepiej wybrać miskę ze stali nierdzewnej. Miska nie może dotykać dna garnka. Do garnka wlać tyle wody, aby dno miski znalazło się tuż nad nią. Wodę doprowadzić do wrzenia. W misce metalowej umieścić czekoladę, masło oraz rum. Poczekać, aż zacznie się topic, mieszając co jakiś czas.
    3. Następnie należy przełożyć miskę do garnka z zimną wodą, aby czekoladę nieco ostudzić. ( Czekolada nie będzie rzadka ).
    4. Do miski z ubitymi białkami dodać ubitą śmietanę oraz roztopioną czekoladę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć na spód brownie. Wyrównać.
  • 3. WIERZCH:
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na mus czekoladowy. Całość posypać kakao. Ułożyć umyte i osuszone owoce.
    Wstawić do lodówki na minimum 3 h.

PP_01-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatatortCiastoczekoladana urodzinyowoceCzereśnieborówkimus czekoladowybrownieokazje

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik czekoladowy z borówkami

Dodane przez: Olczunka

Torcik Czekoladowy z Borówkami

Pyszny torcik na bazie biszkoptu...

Tort czekoladowy z owocami leśnymi

Dodane przez: kada

Tort czekoladowy z owocami leśnymi

Tort dekorujemy owocami sezonowymi.

Letni torcik z kremówką, owocami i truflami

Dodane przez: Lucyna86

Letni torcik z kremówką, owocami i truflami

Szybki w przygotowaniu letni torcik.

Mini torciki kokosowe z owocami i krystaliczną galaretką

Dodane przez: 2milutka

Mini torciki kokosowe z owocami i krystaliczną...

Pełnia lata, aż prosi się by wykorzystać...

ciasto czekoladowe serce z owocami

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

ciasto czekoladowe serce z owocami

Wspaniałe ciasto czekoladowe z...

Mini torcik czekoladowy

Dodane przez: danusia19671

Torcik czekoladowy

Pyszny czekoladowy torcik na każdą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE