REKLAMA

Czekoladowy torcik z owocami

wyświetlono: 4089 | dodany do książki kucharskiej: 36 | polecenia: 0

Jest to przepyszny torcik, który oczaruje każdego. Mało tego ! Smakuje nieziemsko !

opublikowany: 26.06.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Tortownica 24 cm.
    Spód brownie:
    czekolada gorzka ( 60 %) 100 gram
    czekolada mleczna 100 gram
    olej 50 ml.
    orzechy włoskie mielone 3 łyżki
    orzechy laskowe mielone 2 łyżki
    mąka 1 szkl.
    jaja 5 szt.
    cukier muscovado 3/4 szkl.

    Mus czekoladowy:
    czekolada gorzka ( 60 % ) 100 gram
    masło 1 łyżka
    białka jaja 2 szt.
    śmietana kremówka 100 gram
    cukier muscovado 2 łyżki
    rum 2 łyżki

    Wierzch:
    śmietana kremówka 500 ml.
    czereśnie kilka szt.
    borówki kilkanaście szt.
    kakao 1 łyżeczka
    cukier puder 2 łyżki
Ocena:

(średnia 4.5 z 146 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    1.W garnku gotujemy wodę. Umieszczamy na tym miskę ( tak by miska nie dotykała dna i była tuż nad wodą). Do miski wrzucamy połamaną czekoladę gorzką i mleczną oraz wlewamy olej. Wodę gotujemy na małym ogniu a czekoladę zostawiamy aby się rozpuściła. Dodajemy orzechy mielone włoskie i laskowe. Wszystko mieszamy do całkowitego roztopienia, tak długo, aż masa będzie płynna i lśniąca.
    2. Jaja ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Tortownicę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 20-25 min. Sprawdzamy patyczkiem, patyczek może być lekko brudny, ale wierzch powinien być spieczony i lekko popękany. Kiedy ciasto ostygnie lekko ścinamy górę tj. nierówności. Wkładamy z powrotem do tortownicy. Środek tortownicy oblepiamy folią spożywczą, aby boki ciasta były równe.
  • 2. MUS:
    1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianą. Dodać 1 łyżkę cukru muscovado i ponownie zmiksować. Wstawić do lodówki. Śmietanę ubić z resztą cukru muscovado na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wstawić do lodówki.
    2. Czekoladę posiekać nożem. Miskę umieścić na garnku z wodą, aby zrobić kąpiel wodną. Do kąpieli wodnej najlepiej wybrać miskę ze stali nierdzewnej. Miska nie może dotykać dna garnka. Do garnka wlać tyle wody, aby dno miski znalazło się tuż nad nią. Wodę doprowadzić do wrzenia. W misce metalowej umieścić czekoladę, masło oraz rum. Poczekać, aż zacznie się topic, mieszając co jakiś czas.
    3. Następnie należy przełożyć miskę do garnka z zimną wodą, aby czekoladę nieco ostudzić. ( Czekolada nie będzie rzadka ).
    4. Do miski z ubitymi białkami dodać ubitą śmietanę oraz roztopioną czekoladę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć na spód brownie. Wyrównać.
  • 3. WIERZCH:
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na mus czekoladowy. Całość posypać kakao. Ułożyć umyte i osuszone owoce.
    Wstawić do lodówki na minimum 3 h.

Notka redakcyjna

PP_01-2016

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: danusia19671 danusia19671

Torcik czekoladowy

Pyszny czekoladowy torcik na każdą okazję.

kategoria: Ciasta torty Desery opublikowany: 27.06.2016 | wyświetlono: 793 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: kada kada

Tort czekoladowy z owocami leśnymi

Tort dekorujemy owocami sezonowymi.

kategoria: Ciasta torty opublikowany: 24.01.2020 | wyświetlono: 11409 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE