Ciasto ambasador to jeden z klasyków wśród ciast przekładanych. Przepyszne ciasto z dodatkiem czekolady, orzechów i brzoskwiń. Ciasto ambasador jest idealne na wyjątkowe okazje, ponieważ jest dość pracochłonne. Przepis na ambasadora to zmodyfikowana receptura z zeszytu mamy. Skuście się na to ciasto, bo jest naprawdę przepyszne!
4.72 (197 ocen)
Porady
Do masy oraz do ponczu warto dodać 2 łyżki spirytusu. Ja pominęłam go ze względu na dzieci, które miały jeść ciasto.
Ambasador ciasto to pyszny pomysł na deser. Ciasto składa się z kilku warstw. Jego bazą jest biszkopt. W przepisie na ciasto ambasador pieczemy biszkopt kakaowy, który powinien być dość wysoki – będziemy musieli przeciąć go na trzy części.
Placek ambasador składa się z dwóch warstw kremu – budyniowego i czekoladowego. Do kremu czekoladowego warto dodać ulubione bakalie, natomiast w masie budyniowej zatapiamy kawałki brzoskwiń. Możecie użyć zarówno świeżych brzoskwiń (warto wybrać dojrzałe owoce) lub brzoskwiń z puszki. Trzeba jednak pamiętać, że brzoskwinie w puszce są zwykle zamoczone w słodkim syropie, który trzeba wcześniej odlać (można wykorzystać go do nasączenia biszkoptu na ciasto ambasador). Same brzoskwinie również będą dość słodkie.
Jeśli często pieczecie warstwowe ciasta, przyda wam się robot planetarny. Sprawia, że nawet bardzo praco- i czasochłonne ciasta powstają szybko i sprawnie. Wyrobi za was ciasto, ukręci krem, ubije śmietanę.
Wybierzcie robota z kilkoma różnymi końcówkami, między innymi do mieszania i ubijania. Większość firm produkuje również wiele innych akcesoriów, takich jak choćby końcówka do robienia makaronu, które można później dokupywać osobno. Dobry robot planetarny sprawi, że takie wypieki jak ciasto ambasador będą dla was bułką z masłem!
Komentarze