Ciasto Ambasador

  • wyświetlono: 19058 |
  • dodany do książki kucharskiej: 32 |
  • polecenia: 0

Przepyszne ciasto z dodatkiem czekolady, orzechów i brzoskwiń. Idealne na wyjątkowe okazje. Zmodyfikowany przepis z zeszytu mamy.

joanna30

Składniki

Biszkopt kakaowy:
10 jaj
10 łyżek cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki kakao

Masa:
1l mleka
500g miękkiego masła
7 łyżek cukru
2 budynie waniliowe z cukrem
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
3 żółtka

Dodatkowo:
1,5 posiekanej gorzkiej czekolady
1/2 szkl siekanych orzechów włoskich
puszka brzoskwiń
ok 30 kakaowych herbatników
2 łyżki kakao
2 łyżki nutelli

Polewa:
2 tabl gorzkiej czekolady
1/2 tabl białej czekolady
6 łyżek śmietanki 30%

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Ambasador

  • 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i c.waniliowy, nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Budynie, mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną.
    Biszkopt wylać do formy (25x38cm) wyłożonej papierem do pieczenia. piec ok pół godziny w 180st. Ostudzić, przekroić na 2 części. Każdy blat naponczować syropem z brzoskwiń.
  • 2. Masa: Szklankę mleka, żółtka, budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego wlać zmiksowane jajka, ugotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, następnie cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu.
  • 3. Masa kakaowa: masę budyniową podzielić na pół. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki nutelli, zmiksować. Dodać posiekana czekoladę i orzechy, wymieszać.
  • 4. Masa z brzoskwiniami: brzoskwinie dokładnie odsączyć z zalewy, pokroić w niedużą kostkę i wymieszać z drugą częścią masy.
  • 5. Polewa: Czekolady połamać i roztopić osobno w kąpieli wodnej. Gorzką z 4 a białą z 2 łyżkami śmietanki.
  • 6. Układać warstwy: biszkopt, masa kakaowa, biszkopt, masa brzoskwiniowa, herbatniki, polewa ciemna i jasna. Ciasto schłodzić.

Porady

Do masy oraz do ponczu warto dodać 2 łyżki spirytusu. Ja pominęłam go ze względu na dzieci, które miały jeść ciasto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylatortbiszkoptmasa czekoladowamasa budyniowabrzoskwiniedo kawyambasadormasa kakaowaciasto tortowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ambasador

Dodane przez: Smakołyki_Kingi

Ambasador

Pyszne ciasto z dodatkiem brzoskwiń...

Ciasto Ambasador

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Ambasador - biszkopt z kremem, herbatnikami...

Ambasador, czyli biszkopt z dwoma...

image-0i0skej

Dodane przez: Tutu1232

Ciasto ambasador inaczej

kolejna rocznica ślubu i kolejny...

Ambasador

Dodane przez: rzelkazag

Tort "Ambasador"

Przepis zaczerpnęłam ze starego...

przekładaniec z winogronami

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Ambasador-przekładaniec z winogronami

lekki rzezki delikatny i smaczy...

Ambasador wysoki

Dodane przez: stenia_k

Ambasador wysoki

Trochę inny sposób na złożenie...