REKLAMA

Czekoladowy torcik z malinową pianką

wyświetlono: 7699 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Wilgotne i intensywnie czekoladowe ciasto przełożone puszystą pianką z musu malinowego. Drugi krem przygotowałam na bazie delikatnej ricotty o lekkim posmaku malin. Dzięki temu ciasto jest lekkie, przyjemnie owocowe, z idealnie zachowaną równowagą smaku czekolady i kwaskowych malin.

opublikowany: 21.08.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO CZEKOLADOWE:

    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 szklanki kakao
    3 jajka
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    3/4 szklanki cukru białego
    1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
    50 g czekolady gorzkiej 70%

    PIANKA MALINOWA:

    400 g malin
    1/3 szklanki cukru białego
    3 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki wody
    1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

    SEROWY KREM:

    250 g ricotty
    1 galaretka malinowa
    1 szklanki wody
    1 szklanki śmietanki kremówki 30%

    DEKORACJA:

    świeże maliny
    listki mięty
Ocena:

(średnia 4.5 z 192 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. W oddzielnym naczyniu rozmącić trzepaczką jajka, jogurt, olej i cukier. Wlać do suchych składników i mieszając wlać napar z kawy, może być jeszcze ciepły. Kiedy wszystkie składniki się połączą, na końcu wmieszać startą na tarce czekoladę. Ciasto wylać do formy o średnicy 25 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 45 min, do suchego patyczka. Ciasto po wystudzeniu wyrównać, ścinając wyrośniętą „górkę”, którą rozdrabniamy na jak najmniejsze okruchy. Resztę ciasta przekroić na dwa blaty takiej samej grubości.
  • 2. Pianka malinowa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Maliny przełożyć do garnuszka i zasypując cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito, aż zostaną same pestki. Mus przelać do garnka, zagotować i po zdjęciu z ognia dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści i odstawić do wystudzenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i porcjami wmieszać delikatnie w tężący mus malinowy.
    Do formy włożyć pierwszy krążek ciasta i wyłożyć piankę malinową. Przykryć drugim ciastem i odstawić do lodówki.
  • 3. Serowy krem. Galaretkę malinową rozpuścić we wrzącej wodzie. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić, ale nie wolno jej gotować. Wystudzić. Ricottę zmiksować i połączyć z zimną galaretką. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i delikatnie wmieszać w tężący serek. Krem wyłożyć na schłodzone ciasto, wyrównać i nałożyć okruchy czekoladowego ciasta, lekko je dociskając. Wstawić do lodówki. Ciasto wyjąć z formy i na wierzch ułożyć świeże maliny. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Magster Magster

ROLADA Z PIANKĄ MALINOWĄ

Pyszny letni deser.

kategoria: Ciasta ciasto z owocami rolada Desery opublikowany: 28.06.2019 | wyświetlono: 289 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE