Czekoladowy torcik z malinową pianką

  • wyświetlono: 4075 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Wilgotne i intensywnie czekoladowe ciasto przełożone puszystą pianką z musu malinowego. Drugi krem przygotowałam na bazie delikatnej ricotty o lekkim posmaku malin. Dzięki temu ciasto jest lekkie, przyjemnie owocowe, z idealnie zachowaną równowagą smaku czekolady i kwaskowych malin.

Mniam1
  • 20 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

CIASTO CZEKOLADOWE:

1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki kakao
3 jajka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju rzepakowego
3/4 szklanki cukru białego
1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
50 g czekolady gorzkiej 70%

PIANKA MALINOWA:

400 g malin
1/3 szklanki cukru białego
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

SEROWY KREM:

250 g ricotty
1 galaretka malinowa
1 szklanki wody
1 szklanki śmietanki kremówki 30%

DEKORACJA:

świeże maliny
listki mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowy torcik z malinową pianką

  • 1. Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. W oddzielnym naczyniu rozmącić trzepaczką jajka, jogurt, olej i cukier. Wlać do suchych składników i mieszając wlać napar z kawy, może być jeszcze ciepły. Kiedy wszystkie składniki się połączą, na końcu wmieszać startą na tarce czekoladę. Ciasto wylać do formy o średnicy 25 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 45 min, do suchego patyczka. Ciasto po wystudzeniu wyrównać, ścinając wyrośniętą „górkę”, którą rozdrabniamy na jak najmniejsze okruchy. Resztę ciasta przekroić na dwa blaty takiej samej grubości.
  • 2. Pianka malinowa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Maliny przełożyć do garnuszka i zasypując cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito, aż zostaną same pestki. Mus przelać do garnka, zagotować i po zdjęciu z ognia dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści i odstawić do wystudzenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i porcjami wmieszać delikatnie w tężący mus malinowy.
    Do formy włożyć pierwszy krążek ciasta i wyłożyć piankę malinową. Przykryć drugim ciastem i odstawić do lodówki.
  • 3. Serowy krem. Galaretkę malinową rozpuścić we wrzącej wodzie. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić, ale nie wolno jej gotować. Wystudzić. Ricottę zmiksować i połączyć z zimną galaretką. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i delikatnie wmieszać w tężący serek. Krem wyłożyć na schłodzone ciasto, wyrównać i nałożyć okruchy czekoladowego ciasta, lekko je dociskając. Wstawić do lodówki. Ciasto wyjąć z formy i na wierzch ułożyć świeże maliny. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kremówkaMalinytort czekoladowytort urodzinowyricottatort z owocamiciasta z owocamiciasta czekoladoweciasta przekładaneciasto na imprezęprzepis_miesiąca1000ciasta z krememlekki kremkrem bez masłamalinowa pianka

Komentarze

Podobne przepisy

Malinowe ciasto z pianką

Dodane przez: agazlotko

Malinowe ciasto z pianką

Przepis dostałam od siostry, a...

Malinowy torcik

Dodane przez: iziona

Malinowy torcik

Sam wygląd mówi o tym torciku wszystko,...

Ciasto malinowe z pianką

Dodane przez: wesola

Ciasto malinowe z pianką

Pyszna malinowa uczta, zachwyci...

Szarlotka z pianką podana z lodami malinowymi

Dodane przez: beciiaaa

Szarlotka z pianką podana z lodami malinowymi

Klasyczne ciasto z nowoczesna nutą....

Torcik imieninowy z malinowym całusem

Dodane przez: ewaeu

Torcik imieninowy z malinowy całusem

Ten torcik, to serniczek-pianka...

JAGODOWO – MALINOWE TRIO Z KOKOSOWĄ PIANKĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO JAGODOWO – MALINOWE TRIO Z KOKOSOWĄ...

Dziś mam dla Was przepis na jedno...