Malinowo czekoladowy torcik

  • wyświetlono: 390 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Mocno czekoladowo malinowy torcik, z dużą ilością owoców. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni. Ciasto robi się prosto i nie jest skomplikowane. Polecam użyć dobrej jakości kakao, wtedy będzie jeszcze lepsze. Lato na deser z dużą ilością malin. Teraz są najlepsze dlatego korzystajcie z ich dobrodziejstwa.

mysza75
  • 12 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

ciasto czekoladowe:
130 g maki pszennej typ 500
130 g cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2/3 szklanki jogurtu greckiego
2 jajka wielkość M
50 g kakao
40 g masła
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

pianka malinowa:
60 dkg malin
5 łyżeczek żelatyny płaskie
120 g cukru trzcinowego
1/2 cytryny
600 ml śmietany kremówki 30 %

polewa czekoladowa:
50 g kakao
50 ml wody
100 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżeczki żelatyny płaskie
120 g cukru trzcinowego

dekoracja:
maliny, borówki, ozdoby czekoladowe

Sposób przygotowania przepisu:

Malinowo czekoladowy torcik

  • 1. Ciasto czekoladowe:

    Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiewam mąkę, dodaję kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę,sól. Do drugiej miski wlewam jogurt, wbijam jajka, dodaję roztopione wystudzone masło i mieszam mikserem. Wsypuję suche składniki i dalej mieszam mikserem. Kawę zaparzam 125 ml wody. Gorąca kawę wlewam stopniowo do ciasta i cały czas mieszam mikserem. Formę o wymiarach 21 cm całą wykładam papierem do pieczenia. Ciasto jest rzadkie, i papier zabezpieczy. Piekarnik nagrzewam do temp 175 stopni góra dół i wstawiam do gorącego formę i piekę 40-45 minut do suchego patyczka.

    Pianka:

    Maliny przekładam do rondelka, dodaję cukier, sok z cytryny i gotuje na wolnym ogniu aż będą miękkie. Przecieram przez sito. Żelatynę namaczam w 1/4 szklanki zimnej wody i rozpuszczam. Wlewam do gorącego musu malinowego i odstawiam do przestygnięcia. Śmietanę ubijam na sztywno i wlewam stopniowo i cały czas miksuję mus malinowy zimny, ale nie stężały.

    Polewa lustrzana.

    Do garnka wlewam wodę, dodaję cukier i rozpuszczam na wolnym ogniu. Dodaję kakao, śmietanę i mieszam rózgą do zagotowania, ale nie za długo. Przecieram przez sitko, żeby pozbyć się grudek. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, i rozpuszczam ja w gorącym musie.

    Ciasto zimne kroję na dwa blaty. Dolny blat wkładam do formy w której się piekł, wylewam połowę kremu, wstawiam na 10 minut do lodówki. Układam drugi blat i wylewam resztę kremu. Wstawiam do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekoruje polewą ale musi być ona płynna, bo szybko zastyga. Dekoruje owocami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastoczekoladajogurtśmietanaMalinyborówki

Komentarze

Podobne przepisy

Спартак

Dodane przez: Słodko Słodka

Torcik Czekoladowo-Miodowy-"Спартак"

Ciasto szybko się robi, idealnie...

Torcik imieninowy z malinowym całusem

Dodane przez: ewaeu

Torcik imieninowy z malinowy całusem

Ten torcik, to serniczek-pianka...

Torcik malinowo - kokosowy

Dodane przez: ania331

Szybki torcik malinowo - kokosowy

Szybki torcik na niezapowiedziane...

Torcik malinowo-kakaowy

Dodane przez: elagie

Torcik malinowo-kakaowy

Mały, słodziutki torcik na poprawienie...

Torcik malinowo-agrestowy

Dodane przez: Cukiereczek

Torcik malinowo-agrestowy

To ciasto jest pyszne, kremowe,...

Czekoladowy drip cake

Dodane przez: kada

Czekoladowo malinowy drip cake ze słodyczami

Pyszne połączenie masy czekoladowej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE