Malinowo czekoladowy torcik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mocno czekoladowo malinowy torcik, z dużą ilością owoców. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni. Ciasto robi się prosto i nie jest skomplikowane. Polecam użyć dobrej jakości kakao, wtedy będzie jeszcze lepsze. Lato na deser z dużą ilością malin. Teraz są najlepsze dlatego korzystajcie z ich dobrodziejstwa.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto czekoladowe:
    130 g maki pszennej typ 500
    130 g cukru trzcinowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    szczypta soli
    2/3 szklanki jogurtu greckiego
    2 jajka wielkość M
    50 g kakao
    40 g masła
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

    pianka malinowa:
    60 dkg malin
    5 łyżeczek żelatyny płaskie
    120 g cukru trzcinowego
    1/2 cytryny
    600 ml śmietany kremówki 30 %

    polewa czekoladowa:
    50 g kakao
    50 ml wody
    100 ml śmietany kremówki 30 %
    2 łyżeczki żelatyny płaskie
    120 g cukru trzcinowego

    dekoracja:
    maliny, borówki, ozdoby czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Malinowo czekoladowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe:

    Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiewam mąkę, dodaję kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę,sól. Do drugiej miski wlewam jogurt, wbijam jajka, dodaję roztopione wystudzone masło i mieszam mikserem. Wsypuję suche składniki i dalej mieszam mikserem. Kawę zaparzam 125 ml wody. Gorąca kawę wlewam stopniowo do ciasta i cały czas mieszam mikserem. Formę o wymiarach 21 cm całą wykładam papierem do pieczenia. Ciasto jest rzadkie, i papier zabezpieczy. Piekarnik nagrzewam do temp 175 stopni góra dół i wstawiam do gorącego formę i piekę 40-45 minut do suchego patyczka.

    Pianka:

    Maliny przekładam do rondelka, dodaję cukier, sok z cytryny i gotuje na wolnym ogniu aż będą miękkie. Przecieram przez sito. Żelatynę namaczam w 1/4 szklanki zimnej wody i rozpuszczam. Wlewam do gorącego musu malinowego i odstawiam do przestygnięcia. Śmietanę ubijam na sztywno i wlewam stopniowo i cały czas miksuję mus malinowy zimny, ale nie stężały.

    Polewa lustrzana.

    Do garnka wlewam wodę, dodaję cukier i rozpuszczam na wolnym ogniu. Dodaję kakao, śmietanę i mieszam rózgą do zagotowania, ale nie za długo. Przecieram przez sitko, żeby pozbyć się grudek. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, i rozpuszczam ja w gorącym musie.

    Ciasto zimne kroję na dwa blaty. Dolny blat wkładam do formy w której się piekł, wylewam połowę kremu, wstawiam na 10 minut do lodówki. Układam drugi blat i wylewam resztę kremu. Wstawiam do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekoruje polewą ale musi być ona płynna, bo szybko zastyga. Dekoruje owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować