Czekoladowy torcik

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Czekoladowy torcik, to propozycja na smaczny kawałek ciasta do popołudniowej kawki

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • CZEKOLADOWY BISZKOPT:


    170 g masła
    280 g gorzkiej czekolady, posiekanej
    pół szklanki kakao
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    szczypta soli

    MASA ŚMIETANOWA:

    300 ml. śmietany kremówki
    200 gram serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru

    ORAZ:

    posiekane orzeszki ziemne

    polewa czekoladowa:
    200 gram czekolady gorzkiej
    100 ml. śmietany kremówki
    szczypta soli

    PONCZ:
    orzechówka 50 ml.
    letnia woda 50 ml.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Czekoladowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka przełożyć masło, roztopić, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, kakao i wymieszać do połączenia się składników i powstania gładkiego sosu czekoladowego. Schłodzić .

    Mikserem ubić jajka z cukrem i solą .Dodawać sos czekoladowy, powoli, mieszając delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Przelać do okrągłej formy.( średnica 20 cm.)

    Piec w temperaturze 170ºC około 30 minut.Po upieczeniu biszkopt wystudzić ,następnie przekroić na 3 blaty.
  • 2. MASA śmietankowa:
    do miski przełożyć serek mascarpone ,wlać śmietanę oraz wsypać cukier i zacząć ubijać ,masa ma zgęstnieć .
    Polewa czekoladowa:
    śmietankę podgrzać w rondelku ,dodać kostki czekolady oraz sól, wymieszać ,następnie schłodzić .
  • 3. Przekrojone blaty czekoladowego biszkoptu nasączyć ponczem , następnie posmarować masą , kolejny blat ,nasączyć ponczem ,masa .Na wierzch i boki wlać polewę czekoladową ,posypać orzeszkami,udekorować pokrojoną truskawka .Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować