Czekoladowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka przełożyć masło, roztopić, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, kakao i wymieszać do połączenia się składników i powstania gładkiego sosu czekoladowego. Schłodzić .
Mikserem ubić jajka z cukrem i solą .Dodawać sos czekoladowy, powoli, mieszając delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Przelać do okrągłej formy.( średnica 20 cm.)
Piec w temperaturze 170ºC około 30 minut.Po upieczeniu biszkopt wystudzić ,następnie przekroić na 3 blaty.
2.MASA śmietankowa:
do miski przełożyć serek mascarpone ,wlać śmietanę oraz wsypać cukier i zacząć ubijać ,masa ma zgęstnieć .
Polewa czekoladowa:
śmietankę podgrzać w rondelku ,dodać kostki czekolady oraz sól, wymieszać ,następnie schłodzić .
3.Przekrojone blaty czekoladowego biszkoptu nasączyć ponczem , następnie posmarować masą , kolejny blat ,nasączyć ponczem ,masa .Na wierzch i boki wlać polewę czekoladową ,posypać orzeszkami,udekorować pokrojoną truskawka .Wstawić do lodówki.
Komentarze