Tarta dyniowa na owsianym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną i wydrążoną dynię, układamy na blaszce i pieczemy około 30 minut w temperaturze 200°C.
Po tym czasie wyjmujemy ją i studzimy.
Kiedy dynia stygnie, zabieramy się za robienie spodu owsianego.
Wszystkie składniki sypkie należy wymieszać z ugniecionym bananem i masłem orzechowym.
Masą wykładamy tortownicę o śr. 22 cm, zarówno spód, jak i boki, do wysokości +/-2cm. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C na około 15min.
Ostudzoną dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach (można zblendować jeśli dziecko akurat nie ma drzemki ;) )
Dodajemy do niej startą skórkę i sok z 1 cytryny oraz śmietanę.
Wszystko mieszamy i wykładamy na zapieczony spód owsiany, nie trzeba czekać aż przestygnie.
Na koniec z białek i cukru pudru ubijamy pianę i wykładamy na sam wierz.
Tak przygotowaną tartę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120°C na około 30 minut. Po tym czasie zmniejszmy temperaturę do 90°C na kolejne 30 minut, aby na sam koniec znowu ją podnieść do 120°C na ostatnie 30 minut.
Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku jeszcze na chwilę.
Życzę smacznego :)
Porady
Tartę można również zrobić na zwykłym kruchym spodzie.
Komentarze