Cebularz na owsianym spodzie

0 (0 ocen)

Placek z ciasta drożdżowego z dodatkiem płatków owsianych z grubą warstwą cebuli z porem.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka płatków owsianych
    1 szklanka ciepłej wody
    25 g drożdży świeżych
    2 - 3 łyżki oleju
    1 łyżka cukru
    szczypta soli

    Farsz:
    4 duże białe cebule (łącznie 380g)
    80 g pora
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka bazylii suszonej
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    pieprz ziołowy (ilość wg uznania - u mnie dużo)
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Dodatkowo:
    olej do posmarowania formy
    bułka tarta do posypania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cebularz na owsianym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebularz na owsianym spodzie 1. Cebulę i por posiekać - dusić około 15 min na maśle. Dodać zioła i przyprawy. Wystudzić.
  • Cebularz na owsianym spodzie 2. Składniki przeznaczone na ciasto wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Cebularz na owsianym spodzie 3. Następnie ciasto przełożyć do okrągłej formy (średnica dna - 24 cm) wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą.
  • Cebularz na owsianym spodzie 4. Całość przykryć przygotowanym farszem cebulowo - porowym.
  • Cebularz na owsianym spodzie 5. Piec 45 min (200 st. C).
    Podawać na ciepło lub na zimno. Najlepiej smakuje z ketchup'em.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Cebula Pieprz Płatki Por Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

2 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Cebularz na kartoflanym spodzie

To może cię zainteresować