Terrine z mielonej łopatki wieprzowej i dużych kawałków fileta z kurczaka w połączeniu z orzeszkami pistacjowymi, to nie tylko bardzo smaczna przystawka, ale jednocześnie jest wspaniałą ozdobą biesiadnego stołu.
2 godz.
Składniki:
zmielona łopatka wieprzowa – 1 kg
filet z kurczaka – 1/2 kg
szynka parmeńska w plastrach – 100 g
whisky – 2 łyżki
czosnek granulowany – 4 łyżeczki
tymianek – 2 łyżeczki
sos sojowy – 1 łyżka
sól – do smaku
pieprz – do smaku
płatki owsiane błyskawiczne – 4 łyżki
wrząca woda - 1/2 szk.
pistacje niesolone – 80 g
Terrine z pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Opłukane i osuszone filety z kurczaka kroję w kostkę 2x2 cm. Przekładam do miski, oprószam solą, pieprzem, dwiema łyżeczkami czosnku i łyżeczką tymianku, dodaję whisky. Dokładnie mieszam, miskę szczelnie zakrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na całą noc.
2.Łopatkę wieprzową mielę na dużych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Przekładam do miski, doprawiam solą, pieprzem i pozostałym czosnkiem i tymiankiem. Bardzo dokładnie mieszam, tą miskę również zakrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na całą noc.
3.Następnego dnia płatki owsiane zalewam wrzącą wodą i odstawiam pod przykryciem na godzinę. Po tym czasie napęczniałe płatki łączę z mielonym mięsem i pokrojonymi filetami z kurczaka. Dodaję pistacje i całość bardzo starannie mieszam.
4.Foremkę o wymiarach 27 x 8,5 cm spryskuję oliwą, ścianki i dno formy wykładam plastrami szynki parmeńskiej. Przekładam do niej mięso, dokładnie ugniatam. Formę owijam w dwie warstwy grubej folii aluminiowej i wstawiam do drugiej, większej foremki, którą do połowy wypełniam wrzącą wodą. Bardzo ostrożnie wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 1 godzinę. Upieczoną terrine zostawiam w wyłączonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawiam ją do lodówki na kilka godzin, obciążoną deseczką i np. puszką pomidorów. Dokładnie schłodzoną terrine podaję pokrojoną na plastry.
Komentarze