Pieczona szynka w selerowym puree

  • wyświetlono: 575 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dla mnie uroczysty obiad kojarzy się z pysznym rosołem oraz domową pieczenią. Moim ostatnim odkryciem jest szynka pieczona w boczku. Jej przygotowanie nie jest pracochłonne, a efekt wychodzi pyszny. Podana na selerowym puree zyskuje tak na smaku jak i wyglądzie.

Jaga85
  • 10 porcje
  • 150min

Składniki

Składniki podstawowe:
• 1 kg szynki wieprzowej,
• 1duży seler,
• 1 mały jogurt naturalny
Składnik dodatkowy:
• Ok 14 -16 plasterków wędzonego boczku (ilość zależy od ich długości)
Składniki robocze:
• Łyżka masła,
• 0,5 cebuli,
• Sól do smaku,
• Pieprz do smaku,
• Ostra papryka do smaku,
• Około ¾ łyżki majeranku,
• 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
• 3 listki laurowe,
• Olej rzepakowy do natarcia pieczeni,
• Natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczona szynka w selerowym puree

  • doprawianie mięsa1. Szynkę myjemy i osuszamy (np. przy pomocy papierowego ręcznika). Tak przygotowaną oprószamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem do smaku.
  • obwiązanie2. Nacieramy ją także przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz olejem. Gotową szynkę obkładamy plasterkami boczku, zawijając ją wokół szynki, tak by plasterki zachodziły na siebie. Na boczku układamy liście laurowe.
  • przed pieczeniem3. Całość przewiązujemy nicią, by boczek w trakcie pieczenia przylegał do mięsa. Gotowe mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. Tak przygotowane umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Szynkę pieczemy około 70 minut w 180°C.
  • duszenie4. W trakcie gdy mięso się piecze przygotowujemy selerowe puree.
    Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie przysmażamy na maśle. Do szklistej dodajemy pokrojony w drobną kostkę seler. Całość podlewamy około połową szklanki wody i dodajemy połowę jogurtu. Seler dusimy do miękkości.
  • przed miksowaniem5. Do tak przygotowanego dodajemy pozostałą ilość jogurtu. Całość miksujemy do uzyskania puree. Gotowe doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Upieczoną pieczeń kroimy w plastry. Podajemy ją na selerowym puree. Całość dekorujemy natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadboczekselerpieczeńszynka wieprzowaprzepis_z_olejem_rzepakowym

Komentarze

Podobne przepisy

Szynka pieczona w harissie

Dodane przez: igraszki losu

Szynka pieczona w harissie

Za każdym razem kiedy pomyślę dla...

image-0dkrpk2

Dodane przez: OktawiaG

Ziołowa Szynka pieczona w rękawie

nic lepszego niż domowa szynka...

Szynka w marynacie

Dodane przez: PolskaGotuje

Szynka wieprzowa pieczona w rozmarynie

Szynka wieprzowa, upieczona w ten...

papryki faszerowane

Dodane przez: agarybak76

Papryki faszerowane szynką mieloną w sosie...

Bardzo lubię faszerowane papryki....

Nogi z kury pieczone w cebulowo-czosnkowym puree

Dodane przez: Magster

NOGI Z KURY PIECZONE W CEBULOWO-CZOSNKOWYM...

Aromatyczne danie z kurczaka ktore...

gotowa szynka do jedzenia

Dodane przez: ziutula

szynka "stek" pieczona w prodiżu...

ta szynka do pieczywa to "niebo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE