Pieczona szynka w selerowym puree

5 (2 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Dla mnie uroczysty obiad kojarzy się z pysznym rosołem oraz domową pieczenią. Moim ostatnim odkryciem jest szynka pieczona w boczku. Jej przygotowanie nie jest pracochłonne, a efekt wychodzi pyszny. Podana na selerowym puree zyskuje tak na smaku jak i wyglądzie.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 1 kg szynki wieprzowej,
    • 1duży seler,
    • 1 mały jogurt naturalny
    Składnik dodatkowy:
    • Ok 14 -16 plasterków wędzonego boczku (ilość zależy od ich długości)
    Składniki robocze:
    • Łyżka masła,
    • 0,5 cebuli,
    • Sól do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    • Ostra papryka do smaku,
    • Około ¾ łyżki majeranku,
    • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
    • 3 listki laurowe,
    • Olej rzepakowy do natarcia pieczeni,
    • Natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Szynki

Pieczona szynka w selerowym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • doprawianie mięsa 1. Szynkę myjemy i osuszamy (np. przy pomocy papierowego ręcznika). Tak przygotowaną oprószamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem do smaku.
  • obwiązanie 2. Nacieramy ją także przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz olejem. Gotową szynkę obkładamy plasterkami boczku, zawijając ją wokół szynki, tak by plasterki zachodziły na siebie. Na boczku układamy liście laurowe.
  • przed pieczeniem 3. Całość przewiązujemy nicią, by boczek w trakcie pieczenia przylegał do mięsa. Gotowe mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. Tak przygotowane umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Szynkę pieczemy około 70 minut w 180°C.
  • duszenie 4. W trakcie gdy mięso się piecze przygotowujemy selerowe puree.
    Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie przysmażamy na maśle. Do szklistej dodajemy pokrojony w drobną kostkę seler. Całość podlewamy około połową szklanki wody i dodajemy połowę jogurtu. Seler dusimy do miękkości.
  • przed miksowaniem 5. Do tak przygotowanego dodajemy pozostałą ilość jogurtu. Całość miksujemy do uzyskania puree. Gotowe doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Upieczoną pieczeń kroimy w plastry. Podajemy ją na selerowym puree. Całość dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Seler Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować