REKLAMA

Pasztet wieprzowy z pistacjami

wyświetlono: 2140 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Jeśli w tym roku nie robiliście to postarajcie się zrobić w przyszłym roku. Ja staram się kombinować w pasztetach ale robię nie więcej jak jeden mały, gdyż większej ilości byśmy nie przejedli a wolę zjeść świeży. W tym roku zrobiłam z wieprzowego mięsa z dodatkiem drobiowej wątróbki i z dodatkiem pi

opublikowany: 08.01.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 140 g świeżego boczku( bez skóry)
    330 g mięsa wieprzowego (z kulki, na szynkę)
    250 g karczku
    120 g wątróbki drobiowej
    0,5 łyżki masła klarowanego
    80 g marchewki
    30 g pietruszki
    30 g selera
    60 g cebuli
    3 kulki ziela angielskiego
    1 liść laurowy(większy)
    5 ziarenek pieprzu czarnego
    1 bułka czerstwa ( nie dmuchana)
    2 jajka
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    40 g pistacji
Ocena:

(średnia 4.5 z 141 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek, mięso wieprzowe, karczek pokroić w średniej wielkości kostkę. Obrać warzywa. Do garnka przełożyć mięso, warzywa, dodać ziele, liść laurowy, pieprz i zalać zimną wodą ponad dwa centymetry nad mięsem. Na wolnym ogniu pod przykryciem gotować, aż mięso będzie mięciutkie. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i włożyć bułkę. Pozostawić do schłodzenia. Do szklanki odlać trochę gorącego "rosołu" dodać pistacje i moczyć je około 1 godziny. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć wątróbkę. Mięso i bułkę wyjąć na 15 minut przed mieleniem na sitko by trochę odciekło. Razem z wątróbką zmielić maszynką do mielenia mięsa 3 razy na drobnych oczkach. Do mięsnej masy dodać żółtka doprawić dosyć pikantnie do smaku i energicznie wymieszać ( ja to robię robotem z końcówką do ucierania około 4-5 minut). Na końcu dodać pistacje oraz ubite na sztywno białka. Ponownie ale tym razem delikatnie wymieszać. Przełożyć do prostokątnej aluminiowej foremki. Piec w 180 stopniach 1 godzinę.

Notka redakcyjna

PP_04-2016
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: pati197799 pati197799

PASZTET WIEPRZOWY - TRADYCYJNY

PRZEPIS ZNALAZŁAM W GAZECIE - PASZTET SMACZNY

kategoria: Pasztet opublikowany: 17.03.2013 | wyświetlono: 136418 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0
Dodane przez: Czarek Czarek

Pasztet wieprzowy

Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.

kategoria: Wędliny Pasztet opublikowany: 24.02.2017 | wyświetlono: 3295 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: majka190382 IMG_20190707_173458_367

PASZTET DROBIOWY Z PISTACJAMI

Ciekawy smak. Połączenie drobiu i delikatnie słonych pistacji jest idealne

kategoria: Pasztet opublikowany: 22.03.2016 | wyświetlono: 1778 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: zzewa IMG_20220123_184945_710-01

Pasztet wieprzowy gotowany

Zawsze robię pasztety pieczone ale tym razem pokusiłam się o zrobienie gotowanego. Wyszedł smaczny.

kategoria: wątróbka Pasztet opublikowany: 24.08.2015 | wyświetlono: 8538 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE