Szynka duszona w sosie

4.34 (179 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosto, klasycznie i bardzo smacznie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g szynki wieprzowej
    2 średnie cebule
    2 szklanki wody
    2 łyżki masła klarowanego
    1 łyżka sosu sojowego
    1 liść laurowy
    1 łyżka mąki
    sól
    pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.34 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Szynki

Szynka duszona w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem/
    W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka.
    Dodać mięso i zrumienić je lekko z dwóch stron, a następnie wlać wodę, dodać liść laurowy, sos sojowy i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
    Mąkę wymieszać z wodą i wlać do rondla, kiedy mięso będzie już miękkie. Doprawić solą, pieprzem i zagotować aż sos zgęstnieje.
    Posypać natką pietruszki i wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować