Pieczony łosoś z pistacjami

4.49 (183 ocen)

Łosoś wymaga prostych dodatków, tylko wtedy jest naprawdę smaczny. Z pistacjami smakuje wspaniale.

Składniki:

  • 2 filety z łososia
    100g prażonych pistacji
    1 cytryna
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pieczony łosoś z pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, osuszamy.
  • 2. Cytrynę zalewamy wrzątkiem, dokładnie myjemy. Skórkę ścieramy na średnich oczkach tarki.
  • 3. Filety nacieramy solą, pieprzem i obficie startą skórką z cytryny. Skrapiamy sokiem z cytryny, również bardzo obficie. Odstawiamy na około 1h.
  • 4. Pistacje obieramy i miksujemy w blenderze na niezbyt drobne kawałki (można również włożyć je do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem).
  • 5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Tuż przed włożeniem ryby do piekarnika, obsypujemy ją obficie pokruszonymi pistacjami. Pieczemy przez około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Pistacje Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować