Tarta z masą jajeczną i serami jest bardzo wyrazista w smaku i miękka.
60 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Tarta o średnicy 26-28 cm
Ciasto:
1,5 szklanki mąki,
1 jajko,
1 płaska łyżeczka tymianku i bazylii
2 łyżki wody,
pół płaskiej łyżeczki soli,
pieprz do smaku,125 gram margaryny,
1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki słodkiej papryki
Farsz do tarty:
400g kurek,
4 jajek,
2 łyżki śmietany 18%,
1 łyżka kaszy manny,
Pół pęczka natki pietruszki,
1 cebula,
0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
Sól,
Pieprz,
Masło do smażenia i smarowania kokilek,
ok 200g żółtego sera
ser feta wg.uznania.
Tarta z kurkami i masą serowo jajeczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej pozostałe składniki. Następnie zagniatamy do połączenia składników.
2.Gotowe ciasto schładzamy pół godziny w lodówce.
3.Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Formę można również wysmarować tłuszczem.
Tak wyłożoną formę ciastem podpiekamy w 180 st.C przez 10-15 minut.
4.Farsz: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na niewielkiej ilości oleju i dodajemy kurki. Smażymy do odparowania nadmiaru wody i studzimy.
Do miski wbijamy całe jajka i dodajemy śmietanę. Ubijamy je chwilę razem. Kolejno dodajemy kaszę mannę i posiekaną pietruszkę, dużą szczyptę soli, pieprzu,słodkiej papryki oraz starty żółty ser.
5.Całość mieszamy łyżką i wylewamy na podpieczony gorący spód tarty. Na wierzch układamy kosteczki sera feta.
Pieczemy tarte w 180st.przez 25 minut.
Po wyjęciu posypujemy posiekaną pietruszką i podajemy na ciepło.
Komentarze