TARTINKI IMPREZOWE

4.49 (155 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tartinki to małe, ozdobne kanapki, idealne jako przekąska na różnego rodzaju imprezy. U mnie tartinki w wersji mięsnej w trzech rodzajach: z pasztetem i różnego rodzaju wędlinami dobrej jakości - kindziukiem dojrzewającym, kiełbasą jałowcową oraz boczkiem pieczonym - idealne do napojów wysokoprocentowych, więc doskonale sprawdzą się podczas świąt czy sylwestra. Szybkie w przygotowaniu, a do tego świetnie prezentują się na stole i znikają w mgnieniu oka

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kilka kromek chleba żytniego
    dowolny pasztet
    kilka plasterków boczku pieczonego
    1/3 czerwonej papryki
    kilka oliwek zielonych lub czarnych
    natka pietruszki
    2-3 frankfurterki
    1 kiełbasa jałowcowa
    1/3 ogórka świeżego
    kilka listków świeżego szpinaku
    kilka plasterków kindziuka dojrzewającego
    kilka grzybków marynowanych
    ketchup, musztarda, chrzan tarty
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Tartinki imprezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania składników:
    Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasionka i kroimy w większą kostkę. Ogórka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy wraz ze skórką na półplasterki. Oliwki odsączamy z zalewy i kilka sztuk kroimy w plasterki. Natkę pietruszki oraz szpinak myjemy i osuszamy. Grzybki odsączamy z octu. Frankfurterki kroimy w grubsze plasterki. Kiełbasę jałowcową kroimy w półplasterki.
    Z kromek chleba wycinamy dowolne kształty za pomocą wykrawaczek do ciastek ( u mnie kształt kwiatka), a następnie wszystkie smarujemy pasztetem.
  • 2. I - tartinki z boczkiem
    Na pasztet układamy zrolowany plasterek boczku pieczonego. Następnie bierzemy małą wykałaczkę i nabijamy na nią kawałek papryki, plasterek frankfurterka oraz całą oliwę. Wykałaczkę wbijamy w kanapkę z boczkiem. Z jednej strony boczku układamy plasterki oliwki, a z drugiej natkę pietruszki. Gotowe tartinki układamy na desce.
  • 3. II - tartinki z kiełbasą jałowcową ( można również zamiast kiełbasy jałowcowej użyć kiełbasę myśliwską)
    Na pasztet układamy półplasterki kiełbasy. Następnie bierzemy wykałaczkę i nabijamy na nią półplasterek ogórka, plasterek frankfurterka oraz listek szpinaku. Wykałaczkę wbijamy w kanapkę. Zdobimy odrobiną ketchupu. Gotowe tartinki układamy na desce.
  • 4. III - tartinki z kindziukiem długodojrzewającym
    Na pasztet kładziemy listek szpinaku, a na niego układamy zrolowany plasterek kindziuka. Następnie bierzemy małą wykałaczkę i nabijamy na nią całą oliwę oraz grzybka marynowanego. Wykałaczkę wbijamy w kanapkę z kindziukiem, na który wykładamy odrobinę chrzanu. Gotowe tartinki układamy na desce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować