Serowa tarta z kurkami i szpinakiem

4.5 (193 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Tarta zazwyczaj kojarzy się z słodkim deserem, ten przepis zmieni Wasze dotychczasowe doświadczenie na WYTRAWNE doznanie.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kruche ciasto (forma 28cm):
    300g mąki
    125g zimnego masła
    1 żółtko
    3 łyżki gęstej śmietany 18%
    sól
    pieprz
    tłuszcz i bułka tarta do formy

    Nadzienie:
    100g świeżych liści szpinaku
    200g kurek
    3 ząbki czosnku
    100g sera pleśniowego Blue
    200 g sera pleśniowego Camembert
    280g gęstej śmietany 18% (na cały przepis wystarczy duży kubek 330g)
    1 jako (można dodać pozostałe białko z kruchego spodu)
    1 łyżka masła
    sól
    pieprz
    2 łyżki natki pietruszki (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne

Serowa tarta z kurkami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia dodaj wszystkie składniki na kruche ciasto. Zagnieć masę. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub śmietany.
  • 2. Ciasto odstaw do lodówki na 30 minut.
  • 3. W tym czasie, przygotuj nadzienie. Na patelni rozpuść masło i dodaj umyte kurki, Przesmaż je przez ok. 3min.
  • 4. Piekarnik rozgrzewamy do 170'C. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy bulką tartą. Ciastem wyklejamy całą blaszkę, aż po brzegi. Nakłuwamy całe ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika na 15min.
  • 5. Poszatkuj ząbki czosnku na drobno. W naczyniu wymieszaj ze sobą: śmietanę, jajka, czosnek, sól, pieprz i (opcjonalnie) poszatkową natkę pietruszki.
  • 6. Umyj liście szpinaku. Pokrój sery w kostkę lub paski.
  • 7. Po 15 min wyciągamy ciasto z piekarnika. Dodajemy warstwami kolejno: liście szpinaku, kurki, zalewamy śmietaną z jakiem, układamy kawałki serów.
  • 8. Pieczemy przez 20-25min i gotowe. Smacznego!

Porady

1. Kurki oprósz mąką, a następnie umyj je pod zimną wodą. Mąka pozwoli na szybkie i łatwe pozbycie się ściółki leśnej. 2. Gdy smażymy na maśle, możemy dodać kilka kopel oleju lub oliwy, po to aby tak szybko się nie paliło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Camembert Grzyby Kurki Lazur Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować