Alzacka tarta z dynią i fetą

4.5 (153 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam wszelkie dania i desery z dynią, jest to jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych warzyw. Niedawno, zwiedzając przeurocze miasteczko Alzacji- Kayserberg, miałam tam okazję spróbować pysznej tarty z dynią, spróbowałam więc odtworzyć przepis na nią, i myślę, że w miarę mi się to udało. Dzielę się nim zatem z Wami.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tartę o średnicy 28 cm.

    Składniki na kruchy spód:
    ● 250 g mąki typ 550 +10 g
    ● 125 g miękkiego masła
    ● 1 jajko
    ● 5 g soli
    ● ok. 50 ml wody

    Składniki na farsz:
    ● 350 g dyni zważonej po obraniu (np. hokkaido lub zwyczajnej)
    ● 4 łyżki oliwy z oliwek
    ● 3 duże jajka
    ● 250 ml śmietany kremówki 30%
    ● 100 g fety
    ● 40 g startego żółtego sera typu Ementaler
    ● 30 g pestek dyni
    ● 3 szczypty gałki muszkatołowej
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Tarty Quiche Przekąski

Alzacka tarta z dynią i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto : w misce wymieszaj przesianą mąkę i sól. Dodaj miękkie masło w kawałkach, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Domieszaj odrobinę wody, jajko, dolej w miarę potrzeby wody, szybko ugniatając ciasto opuszkami palców, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz.
    Po upływie tego czasu nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
    Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką.
    Wyłóż ciastem formę, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, przykryj papierem do pieczenia, tak, by papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min. Zdejmij papier z fasolka i piecz jeszcze przez około 10 min, aż ciasto nabierze złotego koloru.
    Upraż pestki dyni na suchej patelni, na średnim ogniu, przez około 1 minutę, mieszając je od czasu do czasu, aby się nie przypaliły, zdejmij z ognia, kiedy zaczną podskakiwać. Odstaw na bok.
    Dynię przekrój na ćwiartki, obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ pokrój w drobną kostkę.
    Podsmaż pokrojoną dynię na patelni z dodatkiem oliwy przez około 10-15 min, aż dynia zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać.
    W misce ubij trzepaczką jajka, domieszaj śmietanę, dodaj rozkruszoną fetę i starty ser, trzy szczypty gałki muszkatołowej, posól (odrobinę, ponieważ feta jest już słona), popierz, a następnie przelej otrzymaną mieszaninę do miski miksera (lub blendera), i zmiksuj całość aż do uzyskania jednolitej konsytencji.
    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 °C.
    Wylej przygotowaną masę na podpieczony spód tarty, posyp z wierzchu uprażonymi ziarenkami dyni, i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez około 25 minut w temperaturze 200 °C, aż wierzch tarty lekko się zrumieni.
    Gdyby podczas pieczenia tarta zbyt szybko się przyrumieniła, możesz zmniejszyć temperaturę do 180°C, lub przykryć tartę folią aluminiową albo papierem do pieczenia.

Porady

Podawaj na gorąco, np. z sałatą doprawioną winegretem. Jeśli wolisz, zamiast dużej tarty, możesz przygotować małe tarteletki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Feta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować