Alzacka tarta z dynią i fetą

  • wyświetlono: 6451 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam wszelkie dania i desery z dynią, jest to jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych warzyw. Niedawno, zwiedzając przeurocze miasteczko Alzacji- Kayserberg, miałam tam okazję spróbować pysznej tarty z dynią, spróbowałam więc odtworzyć przepis na nią, i myślę, że w miarę mi się to udało. Dzielę się nim zatem z Wami.

  • 4 porcje
  • Łatwy

Składniki

Składniki na tartę o średnicy 28 cm.

Składniki na kruchy spód:
● 250 g mąki typ 550 +10 g
● 125 g miękkiego masła
● 1 jajko
● 5 g soli
● ok. 50 ml wody

Składniki na farsz:
● 350 g dyni zważonej po obraniu (np. hokkaido lub zwyczajnej)
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● 3 duże jajka
● 250 ml śmietany kremówki 30%
● 100 g fety
● 40 g startego żółtego sera typu Ementaler
● 30 g pestek dyni
● 3 szczypty gałki muszkatołowej
● sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Alzacka tarta z dynią i fetą

  • 1. Przygotuj ciasto : w misce wymieszaj przesianą mąkę i sól. Dodaj miękkie masło w kawałkach, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Domieszaj odrobinę wody, jajko, dolej w miarę potrzeby wody, szybko ugniatając ciasto opuszkami palców, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz.
    Po upływie tego czasu nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
    Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką.
    Wyłóż ciastem formę, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, przykryj papierem do pieczenia, tak, by papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min. Zdejmij papier z fasolka i piecz jeszcze przez około 10 min, aż ciasto nabierze złotego koloru.
    Upraż pestki dyni na suchej patelni, na średnim ogniu, przez około 1 minutę, mieszając je od czasu do czasu, aby się nie przypaliły, zdejmij z ognia, kiedy zaczną podskakiwać. Odstaw na bok.
    Dynię przekrój na ćwiartki, obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ pokrój w drobną kostkę.
    Podsmaż pokrojoną dynię na patelni z dodatkiem oliwy przez około 10-15 min, aż dynia zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać.
    W misce ubij trzepaczką jajka, domieszaj śmietanę, dodaj rozkruszoną fetę i starty ser, trzy szczypty gałki muszkatołowej, posól (odrobinę, ponieważ feta jest już słona), popierz, a następnie przelej otrzymaną mieszaninę do miski miksera (lub blendera), i zmiksuj całość aż do uzyskania jednolitej konsytencji.
    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 °C.
    Wylej przygotowaną masę na podpieczony spód tarty, posyp z wierzchu uprażonymi ziarenkami dyni, i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez około 25 minut w temperaturze 200 °C, aż wierzch tarty lekko się zrumieni.
    Gdyby podczas pieczenia tarta zbyt szybko się przyrumieniła, możesz zmniejszyć temperaturę do 180°C, lub przykryć tartę folią aluminiową albo papierem do pieczenia.

Porady

Podawaj na gorąco, np. z sałatą doprawioną winegretem.

Jeśli wolisz, zamiast dużej tarty, możesz przygotować małe tarteletki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartafetaDyniaprzekąskakolacjaobiadquiche

Komentarze

Podobne przepisy

papryczki cherry z fetą

Dodane przez: Ela Ślązak

Papryczki cherry z fetą

Bardzo smaczna i bardzo prosta...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Smażone kluski ziemniaczane z fetą

Szybkie do wykonania kluseczki...

Roladki bakłażanowe z fetą

Dodane przez: a_sad07

Roladki bakłażanowe z fetą

Pomysł na pyszną i prostą przekąskę,...

Tarta z gruszką, camembertem i miodem

Dodane przez: monika016

Tarta z gruszką, camembertem i miodem

To naprawdę smaczna, nietypowa...

sajgonki

Dodane przez: anette08

GRILLOWANE SAJGONKI Z SEREM FETA

Połączenie japońskich sajgonek,...

Kukurydza

Dodane przez: JulkaTomeczek

Kukurydza z masłem i bułką tartą

Zrobiłam ją na prośbę synka który...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE