Tarta ze szpinakiem i kurkami

4.96 (190 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kurki lubimy pod każdą postacią. W połączeniu ze szpinakiem i kruchym ciastem, w sosie jajeczno-śmietanowym smakują wybornie :)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruchy spód: 1,5 szklanki mąki
    80 g masła
    1 jajko
    1 żółtko
    2 łyżki gęstej śmietany
    szczypta soli
     
    wypełnienie: 300 g kurek
    200 g świeżego szpinaku
    gałka muszkatołowa
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    sos: 2 jajka
    pół szklanki śmietany
    1 łyżka startego żółtego sera
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.96 (190 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto

Tarta ze szpinakiem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta ze szpinakiem i kurkami 1. Kruche ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, dodaj posiekane masło, śmietanę, jajko, żółtko i sól. Zagnieć gładkie ciasto i schłodź godzinę w lodówce. Formę do tarty o wym. 26 cm wysmaruj masłem i wylep schłodzonym ciastem. Dno tarty ponakłuwaj widelcem, przykryj folią aluminiową i obciąż grochem (niekoniecznie). Piecz 15 minut w 180 st. Następnie usuń folię oraz groch.
  • tarta ze szpinakiem i kurkami 2. Szpinak umyj, odparuj na suchej patelni z dodatkiem gałki muszkatołowej i ząbkiem czosnku, przeciśniętego przez praskę. Odstaw.
  • Przygotuj sos: jajka roztrzep, dodaj, śmietanę, starty ser i  przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Na dno kruchego ciasta rozłóż szpinak oraz kurki z cebulą. Całość zalej przygotowanym sosem. Tartę piecz ok.30-40 3. Na tej samej patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekaną cebulę. Dorzuć oczyszczone, pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, wszystkie składniki chwilę podsmaż.
  • tarta przed pieczeniam 4. Przygotuj sos: jajka roztrzep, dodaj, śmietanę, starty ser i  przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Na dno kruchego ciasta rozłóż szpinak oraz kurki z cebulą. Całość zalej przygotowanym sosem.
    Tartę piecz ok.30-40 minut, aż sos się zetnie, a wierzch ładnie zrumieni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Piknik Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować