Tarta ze szpinakiem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, dodaj posiekane masło, śmietanę, jajko, żółtko i sól. Zagnieć gładkie ciasto i schłodź godzinę w lodówce. Formę do tarty o wym. 26 cm wysmaruj masłem i wylep schłodzonym ciastem. Dno tarty ponakłuwaj widelcem, przykryj folią aluminiową i obciąż grochem (niekoniecznie). Piecz 15 minut w 180 st. Następnie usuń folię oraz groch.
2.Szpinak umyj, odparuj na suchej patelni z dodatkiem gałki muszkatołowej i ząbkiem czosnku, przeciśniętego przez praskę. Odstaw.
3.Na tej samej patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekaną cebulę. Dorzuć oczyszczone, pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, wszystkie składniki chwilę podsmaż.
4.Przygotuj sos: jajka roztrzep, dodaj, śmietanę, starty ser i przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Na dno kruchego ciasta rozłóż szpinak oraz kurki z cebulą. Całość zalej przygotowanym sosem.
Tartę piecz ok.30-40 minut, aż sos się zetnie, a wierzch ładnie zrumieni. Smacznego!
Komentarze