Tarta z budyniem i borówką amerykańską

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszne kruche ciasto z waniliowym budyniem i borówkami. Upieczone zimą z mrożonych owoców będzie słodkim wspomnieniem lata. Z tego przepisu zostało mi trochę kruchego ciasta i upiekłam z niego kruche mini babeczki, które później nadziałam bitą śmietaną ;) Możecie upiec ciasteczka lub kilka spodów do mini tart. Takie spody można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około tydzień.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    500 g mąki pszennej

    100 g cukru pudru

    250 g zimnego masła

    jajko

    szczypta soli

    kilka kropel ekstraktu waniliowego



    800 ml mleka

    2 budynie waniliowe

    2 szkl borówki amerykańskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarta z owocami Tarta na słodko

Tarta z budyniem i borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć na spód natłuszczonej foremki. Odciąć nadmiar z brzegów i nakłuć widelcem. Ciasto podpiec ok 15 minut w 180 stopniach. Aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia, kładziemy na nie papier do pieczenia i wysypujemy groch lub ryż.

    Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Gorący wylać na podpieczony spód, posypać borówkami i ułożyć poskubane kawałki ciasta.

    Tartę piec jeszcze przez około 20-30 minut do zarumienienia. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Borówki amerykańskie Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować