Tarta z brzoskwiniami i serkiem mascarpone

3.38 (8 ocen)

  • 35 min
  • Dla 5 osób

Tartą z brzoskwiniami oraz serkiem mascarpone na kruchym cieście.

  • 35 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    150 g schłodzonego masła
    3 łyżki cukru pudru
    1 jajko
    Szczypta soli
    Krem:
    500 g serka mascarpone
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Wierzch :
    1 kg dojrzałych brzoskwi lub brzoskwinie z puszki
Wystaw ocenę:

3.38 (8 ocen)

Zobacz również:

Tarta z owocami Tarta na słodko

Tarta z brzoskwiniami i serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewany do miski, dodajemy pokrojone schłodzone masło, jajko oraz szczyptę soli. Składniki mieszamy mikserem planetarnym lub rozrabiamy ręcznie.

    2. Ciasto formujemy na gładką kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 15 minut.

    3. Przygotowujemy krem z serka mascarpone, cukru pudru, cukru waniliowego, jogurtu naturalnego. Miksujemy na gładką masę.

    4. Nagrzewany piekarnik na 200 stopni.

    5. Formę na tartę smarujemy masłem.

    6. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia i rozwalkowujemy. Następnie przekładamy do formy na tartę i nakuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut do zarumienienia ciasta.

    7. Na wystygnięte ciasto nakładamy krem oraz pokrojone brzoskwinie.

    8. Przed podaniem trzymamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować