Tarta z rabarbarem, truskawkami i bezową pianką

5 (5 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Smak lata! Przepyszna, lekka, z chrupiącą bezą. Palce lizać!

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1. Ciasto
    200g mąki pszennej
    100g twardego masła pokrojonego w kostkę
    1 jajo
    40g cukru pudru
    2. Nadzienie :
    Słoiczek dżemu malinowego
    Około 700g rabarbaru
    300-400g truskawek
    1 łyżka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2. Beza
    4 białka
    200g cukru
    0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Tarta z rabarbarem, truskawkami i bezową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Wyklejamy nim natluszczoną formę do tarty. Podpiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Rabarbar obieramy. Kroimy w plasterki. Truskawki obieramy z szypułek, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do rabarbaru razem z cukrem i mąką ziemniaczaną. Mieszamy.
    Na podpieczony spod wykładamy dżem, następnie nadzienie z owocow. Podpiekamy 10 minut w 180 stopniach termoobieg.
  • 3. Ubijamy białka. Gdy będą sztywne, partiami dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej, gęstej bezy. Dodajemy mąkę, chwile miksujemy. Wykładamy na podpieczone owoce
  • 4. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach termoobieg. Wyciągamy z piekarnika po upieczeniu. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła!

Porady

Rabarbar czy truskawki możemy zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Truskawki Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować