Kruche ciasto z pianką i borówką amerykańską

  • wyświetlono: 12246 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zachciało mi się borówek i kruchego ciasta!Kupiłam borówki zatem.Przyszłam do domu, zabrałam się za robotę..patrzę , a u mnie brak mąki pszennej, tortowej , czy nawet 00!Ale za to mąka orkiszowa typ 650 była na szczęście i tak też powstał placek pyszny, kruchy, maślany, sama zjadłam pół brytfanny

Primavera77
  • 200min

Składniki

-400 g mąki orkiszowej typ 650 –oryginalnie pszenna tortowa
-200 g pokrojonego w kostkę masła
-5 żółtek
-łyżka zimnej wody
-3 łyżki cukru pudru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół łyżeczki kardamonu

Składniki na piankę
-5 białek
-szczypta soli
-180 g cukru pudru
-kilka kropelek aromatu do ciast- waniliowego
-2 budynie śmietankowe bez cukru
-120 ml oleju
-500 g borówek amerykańskich

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto z pianką i borówką amerykańską

  • image-0eah6f01. Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%.
  • image-0chqdtd2. Obydwa kawałki wkładamy do zamrażarki.
    Formę wykładamy papierem. Większą część ścieramy na dużych oczkach bezpośrednio do blachy.
  • image-05bxxft3. Dociskamy delikatnie dłonią i pieczemy w 190 stopniach około 25 minut. Ciasto ma mieć złoty kolor.
    Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do CAŁKOWITEGO PRZESTYGNIĘCIA.
    Kiedy ciasto jest zimne, zabieramy się za piankę.
    Ubijamy białka ze szczypta soli, na sztywno i powoli , ciągle miksując dodajemy cukier.
    Następnie dodajemy budyń i kilka kropel aromatu waniliowego.
    Nie przerywając miksowania, wlewamy olej cienka strużką.
    Piankę wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy łopatką.
    Wsypujemy borówki i ścieramy na wierzchu drugą, mniejszą część zamrożonego ciasta.
  • image-1wn6c6f4. Pieczemy w piekarniku w 190 stopniach, około 40 minut.
    Kroimy kiedy zupełnie przestygnie.
    Będzie to niemożliwe.U mnie pierwszy pasek poszedł zanim placek wystygł, nawet zamknęłam kuchnię, żeby mnie nie kusił.Ale przybiegły dziewczynki i chciały spróbować, więc im ukroiłam troszkę z następnego paska..i jak to bywa, został kawałek...zupełnie samotny...

Porady

Upiecz i wyjdź z domu, daj mu wystygnąć, bo wtedy jest najlepszy!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylakruche ciastociasto na niedzielęłatwe ciastoborówkiciasto z borówkami

Komentarze

Podobne przepisy

image-1jkwlq3

Dodane przez: tasty-and-fit

jogurtowe ciasto z malinami, truskawkami...

Bardzo łatwe i szybkie jogurtowe...

ciasto z morelami

Dodane przez: elka72

Kruche ciasto z morelami i budyniową pianką

Przepis na to ciasto jest ostatnio...

CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ

Dodane przez: duszek

CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ

Ciasto drożdżowe jest jednym z...

Ciasto kruche z jogurtową pianką i owocami.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto Kruche z Jogurtową Pianką i Owocami

Najlepsze ciasto w sezonie,połączenie...

ciasto francuskie

Dodane przez: adamonika

Ciasto francuskie z borówkami amerykańskimi

Lekki i pyszny deser. W dodatku...

image-1ek8yn5

Dodane przez: agarybak76

Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką

Bardzo smaczne i proste do przygotowania...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE