REKLAMA

Kruche ciasto z pianką i borówką amerykańską

wyświetlono: 20460 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Zachciało mi się borówek i kruchego ciasta!Kupiłam borówki zatem.Przyszłam do domu, zabrałam się za robotę..patrzę , a u mnie brak mąki pszennej, tortowej , czy nawet 00!Ale za to mąka orkiszowa typ 650 była na szczęście i tak też powstał placek pyszny, kruchy, maślany, sama zjadłam pół brytfanny

opublikowany: 07.07.2016
Udostępnij Pinterest
  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • -400 g mąki orkiszowej typ 650 –oryginalnie pszenna tortowa
    -200 g pokrojonego w kostkę masła
    -5 żółtek
    -łyżka zimnej wody
    -3 łyżki cukru pudru
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -pół łyżeczki kardamonu

    Składniki na piankę
    -5 białek
    -szczypta soli
    -180 g cukru pudru
    -kilka kropelek aromatu do ciast- waniliowego
    -2 budynie śmietankowe bez cukru
    -120 ml oleju
    -500 g borówek amerykańskich
Ocena:

(średnia 4.49 z 171 głosów)

Sposób przygotowania:

  • image-0eah6f0 1. Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%.
  • image-0chqdtd 2. Obydwa kawałki wkładamy do zamrażarki.
    Formę wykładamy papierem. Większą część ścieramy na dużych oczkach bezpośrednio do blachy.
  • image-05bxxft 3. Dociskamy delikatnie dłonią i pieczemy w 190 stopniach około 25 minut. Ciasto ma mieć złoty kolor.
    Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do CAŁKOWITEGO PRZESTYGNIĘCIA.
    Kiedy ciasto jest zimne, zabieramy się za piankę.
    Ubijamy białka ze szczypta soli, na sztywno i powoli , ciągle miksując dodajemy cukier.
    Następnie dodajemy budyń i kilka kropel aromatu waniliowego.
    Nie przerywając miksowania, wlewamy olej cienka strużką.
    Piankę wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy łopatką.
    Wsypujemy borówki i ścieramy na wierzchu drugą, mniejszą część zamrożonego ciasta.
  • image-1wn6c6f 4. Pieczemy w piekarniku w 190 stopniach, około 40 minut.
    Kroimy kiedy zupełnie przestygnie.
    Będzie to niemożliwe.U mnie pierwszy pasek poszedł zanim placek wystygł, nawet zamknęłam kuchnię, żeby mnie nie kusił.Ale przybiegły dziewczynki i chciały spróbować, więc im ukroiłam troszkę z następnego paska..i jak to bywa, został kawałek...zupełnie samotny...

Porady

Upiecz i wyjdź z domu, daj mu wystygnąć, bo wtedy jest najlepszy!

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: krys1a

Kruche z pianką budyniową i borówką

Lekkie ciasto w sam raz na upały

kategoria: Ciasta kruche ciasto pianka opublikowany: 11.08.2017 | wyświetlono: 626 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: anula-d

Ciasto bezowe z borówką amerykańską

Moje dzieci je uwielbiają.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 22.07.2014 | wyświetlono: 2006 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE