Tarta z borówkami i solonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy szczyptę soli, cukier i pokrojone na kawałki zimne masło i jajko. Zagniatamy ciasto aż składniki się połączą w jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na kształt okręgu trochę większego jak foremka do tarty . Przekładamy do naczynia lekko dociskamy i nakłuwamy widelcem po całej powierzchni.
Przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch fasolę lub groch tak aby dno było w całości przykryte. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 30 minut. Po tym czasie usuwamy papier, fasolę lub groch i pieczemy jeszcze około 15 minut.
Pozostawiamy do wystudzenia.
2.Śmietankę ubijamy wraz z mascarpone i cukrem na gęsty krem.
Dno wystudzonej tarty smarujemy solonym karmelem, wykładamy krem mascarpone i posypujemy borówkami.
Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Wierzch można polać dodatkowo płynnym karmelem
Komentarze