Tarta z borówkami i solonym karmelem

2.75 (4 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Tarta z borówkami kremem śmietankowym i solonym karmelem. Bardzo smaczny letni deser z owocami. Borówki można zastąpić innymi owocami.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 250 gramów mąki pszennej tortowej lub krupczatki
    150 gramów masła
    1 małe jajko
    50 gramów cukru
    1 łyżka zimnej wody
    250-300 gramów borówek
    solony karmel około pół szklanki
    200 gramów serka mascarpone
    100 ml. słodkiej śmietanki 30 %
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

2.75 (4 ocen)

Tarta z borówkami i solonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy szczyptę soli, cukier i pokrojone na kawałki zimne masło i jajko. Zagniatamy ciasto aż składniki się połączą w jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować na kształt okręgu trochę większego jak foremka do tarty . Przekładamy do naczynia lekko dociskamy i nakłuwamy widelcem po całej powierzchni.
    Przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch fasolę lub groch tak aby dno było w całości przykryte. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 30 minut. Po tym czasie usuwamy papier, fasolę lub groch i pieczemy jeszcze około 15 minut.
    Pozostawiamy do wystudzenia.
  • 2. Śmietankę ubijamy wraz z mascarpone i cukrem na gęsty krem.
    Dno wystudzonej tarty smarujemy solonym karmelem, wykładamy krem mascarpone i posypujemy borówkami.
    Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
    Wierzch można polać dodatkowo płynnym karmelem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować