Pierogi z borówką amerykańską

4.5 (184 ocen)

  • 50 min

Smaczna propozycja na słodki obiad. Uwielbiają te pierogi dzieci.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    5 szklanek mąki pszennej, typ 550
    1 szklanka letniej wody
    1 jajko
    1 żółtko
    szczypta soli
    3 łyżki oliwy z oliwek

    Ponadto:
    500 g borówki amerykańskiej
    cukier
    cynamon- do posypania

    Omasta:
    masło
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na pierogi z borówką 1. Wykonanie ciasta:
    Na stolnicę przesiewamy mąkę. Wbijamy jajko, żółtko. Powoli wlewamy wodę i oliwę. Wsypujemy sól.
  • składniki na ciasto pierogowe 2. Zarabiamy szybko na gładkie, plastyczne ciasto.
  • wałkowanie ciasta na pierogi 3. Dzielimy ciasto na części, każdą rozwałkowujemy cienko.
  • wykrawanie z ciasta pierogowego- krążków 4. Wykrawamy krążki z ciasta.
  • owoce borówki amerykańskiej 5. Myjemy owoce borówki amerykańskiej. Osączamy na sicie.
  • pieróg ozdobiony falbanką 6. Nakładamy po 5 owoców na każdy krążek ciasta pierogowego.
    Zlepiamy dokładnie brzegi pieroga. Wykonujemy ozdobną falbankę.
  • pieróg ozdobiony przy pomocy widelca 7. Albo ozdabiamy brzegi, przy pomocy widelca.
  • gotowanie pierogów 8. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i oliwą. Partiami, gotujemy na wolnym ogniu pierogi, bez przykrycia, mieszamy. Gotujemy ok. 5- 7 min. od wypłynięcia.
  • pierogi z borówką amerykańską 9. Wybieramy łyżką cedzakową pierogi. Rozkładamy na talerze.
    Polewamy, wcześniej roztopionym masłem z bułką tartą.
  • pierogi z borówką amerykańską 10. Wierzch obsypujemy cukrem i cynamonem.
    Podajemy na gorąco jako danie jarskie obiadowe lub kolację.
  • pierogi z borówką amerykańską 11. Smacznego :)

Porady

Z tej porcji ciasta wychodzi, ok. 40 szt. pierogów. Poza sezonem, możemy użyć owoców mrożonych. W sezonie innych, np jagód, truskawek. Ciasto na pierogi powinno być plastyczne. Ciasto nie wysycha szybko. Łatwo się go wałkuje, zatem mogą nam pomagać dzieci. Pierogi są smaczne odgrzewane na maśle. Można je zamrażać, zarówno surowe, jak i ugotowane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować