Trzeba przyznać, że ciasto francuskie na słono daje ogromne pole do popisu – można z niego wyczarować danie praktycznie z każdym składnikiem, tworząc niebanalną przekąskę czy sycący obiad. Pasuje do niego wszystko, można je wykorzystać na każdą okazję… czy istnieje bardziej uniwersalny produkt? Nie!

Poza tym, że takie ciasto daje nam ogromne możliwości, posiada jeszcze jedną zaletę – łatwo je dostać i zazwyczaj znaleźć je można w większości domów. To sprawia, że kiedy nagle najdzie nas ochota na cos dobrego lub pojawią się nie spodziewani goście, wystarczy płat ciasta, odpowiednie dodatki i w kilka chwil możemy przygotować zarówno coś do pochrupania, awaryjne danie, jak i bardziej sycący posiłek. I to wykorzystując składniki, które mamy w lodówce.

A jak wykorzystać ciasto francuskie na słono? W naszej galerii znajdziesz kilkanaście pomysłów, wiele z nich w wykorzystaniem dosłownie kilku składników. Co więcej ciasto francuskie pozwala na wykorzystanie produktów, na które nie mamy pomysły lub gdy zostały nam resztki mięsa czy warzyw z dnia poprzedniego. W końcu jako farsz do pasztecików idealnie sprawdzi się poświąteczna kapusta z grzybami, a do tarty z brokułem można dodać upieczonego kurczaka z wczorajszego obiadu. Jednak to nie wszystko, bo ciasto francuskie może być także bazą do stworzenia bardziej wykwintnego obiadu. Klops z jajkiem, dorsz z suszonymi pomidorami i orzechową kruszonką czy polędwiczki w cieście francuskim to tylko kilka naszych pomysłów. Więcej znajdziesz w naszym zestawieniu.

Ciasto francuskie na słono z naszej galerii to dla Ciebie zbyt mało? Zajrzyj więc do naszych innych galerii:

Ciasto francuskie na słodko

Ciasto francuskie z jabłkami

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem