Trzeba przyznać, że ciasto francuskie na słono daje ogromne pole do popisu – można z niego wyczarować danie praktycznie z każdym składnikiem, tworząc niebanalną przekąskę czy sycący obiad. Pasuje do niego wszystko, można je wykorzystać na każdą okazję. Znakomicie sprawdzi się jako przekąska na Sylwestra, albo małe przystawki na urodzinowym stole. Czy istnieje bardziej uniwersalny produkt? Nie!

Ciasto francuskie na słono - jak zrobić?

Ciasto francuskie możemy oczywiście przygotować w domu, ale warto wiedzieć, że jego zrobienie jest pracochłonne i czasochłonne. Zwykle wybieramy więc ciasto ze sklepu - w tym przypadku warto sprawdzać jego skład, tak by był jak najlepszy.

Ciasto francuskie daje nam ogromne możliwości w kuchni, ponieważ w zależności od dodatków możemy przygotować je na słono lub na słodko. Samo ciasto ma neutralny smak i dobrze pasuje do większości składników. Nawet jeśli nie planujemy żadnych wypieków kupmy jedną rolkę ciasta francuskiego na zapas. Ciasto jest bowiem pakowane w plastry, zwinięte na kształt walca. Kiedy nagle najdzie nas ochota na coś dobrego lub pojawią się niespodziewani goście, wystarczy płat ciasta, odpowiednie dodatki i w kilka chwil możemy przygotować zarówno coś do pochrupania, awaryjne danie, jak i bardziej sycący posiłek. I to wykorzystując składniki, które mamy w lodówce.

Jak upiec ciasto francuskie na słono? Kiedy dodamy do niego ulubione składniki, włóżmy gotowe danie do piekarnika i pieczmy aż do momentu kiedy się zezłoci i stanie chrupiące. Podobnie jak w przepisach na ciasto filo, tak w przepisach na ciasto francuskie, polecamy posmarować przed pieczeniem ciasto oliwą lub rozbełtanym żółtkiem. Będzie chrupkie i pyszne!

Ciasto francuskie na słono - nadzienie

Gotowe ciasto francuskie warto napełnić serem pleśniowym, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami lub pieczonym mięsem. Warto sięgnąć po takie warzywa jak bakłażan, cukinia, kalafior, marchewki i brokuły. Z tymi warzywami można przygotować pyszne zapiekanki lub porcjowane koperty z farszem. Dla odważnych osób nie będzie problemu z łączeniem słodkich owoców np.: jabłek czy gruszek z serami pleśniowymi. Tutaj może ograniczać jedynie wyobraźnia.

Ciasto francuskie na słono - przekąska i danie główne

A jak wykorzystać ciasto francuskie na słono? W naszej galerii znajdziesz kilkanaście pomysłów, wiele z nich w wykorzystaniem dosłownie kilku składników. Co więcej ciasto francuskie pozwala na wykorzystanie produktów, na które nie mamy pomysły lub gdy zostały nam resztki mięsa czy warzyw z dnia poprzedniego. W końcu jako farsz do pasztecików idealnie sprawdzi się poświąteczna kapusta z grzybami, a do tarty z brokułem można dodać upieczonego kurczaka z wczorajszego obiadu.

Jednak to nie wszystko, bo ciasto francuskie może być także bazą do stworzenia bardziej wykwintnego obiadu. Klops z jajkiem, dorsz z suszonymi pomidorami i orzechową kruszonką czy polędwiczki w cieście francuskim to tylko kilka naszych pomysłów. Więcej znajdziesz w naszym zestawieniu.

Ciasto francuskie na słono z naszej galerii to dla Ciebie zbyt mało? Zajrzyj więc do naszych innych galerii:

Ciasto francuskie na słodko

Ciasto francuskie z jabłkami

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem