Szynkowe ruloniki w galarecie z nadzieniem chrzanowym

4.47 (169 ocen)

Szynkowe ruloniki to doskonała przekąska, która urozmaici nasze menu

Składniki:

  • 10 plastrów szynki konserwowej prostokątnej

    serek chrzanowy ostrowia

    opcjonalnie 1 łyżeczka chrzanu

    1 litr wywaru warzywnego lub bulionu

    10 łyżeczek żelatyny na 1 litr wywaru

    Składniki do klarowania wywaru:

    2 łyżeczki octu

    2 białka jaja

    Do dekoracji użyłam białko jaja, kawałki marchewki i natką pietruszki
Wystaw ocenę:

4.47 (169 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki Szynki Przekąski

Szynkowe ruloniki w galarecie z nadzieniem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynkowe ruloniki w galarecie z nadzieniem chrzanowym 1. Wykonanie:

    Wywar warzywny mocno doprawić, do zimnego dodać ocet i roztrzepane jajka.Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając trzepaczką,aż do zagotowania. Na powierzchni pojawi się biała, gruba piana, a wywar stanie się klarowny.Całość przecedzić na sitku przez wilgotną gazę lub pieluchę tetrową. Do sklarowanego wywaru dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Wystudzić.
  • Szynkowe ruloniki w galarecie z nadzieniem chrzanowym 2. Na dno prostokątnego naczynia wlać troszeczkę wywaru,wstawić do lodówki do stężenia. Szynkę posmarować serkiem chrzanowym,zwinąć w rulonik.( Dla zaostrzenia smaku można dodać do serka 1 łyżeczkę chrzanu ze słoika i wymieszać)Układać w naczyniu na zastygniętej galarecie łączeniem do dołu robiąc niewielkie odstępy.Następnie każdą roladkę polać jedną łyżką galarety, ułożyć dowolną dekorację i odstawić ponownie do zastygnięcia.(Dekorację wykonałam: płatki kwiatów z białka jaja,środek ugotowana marchewka,łodygi z natki pietruszki.)Jak dekoracja dobrze nam zastygnie,całość zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.Przed podaniem roladki w galarecie pokroić w prostokąty i za pomocą łopatki kuchennej przełożyć na udekorowany półmisek. Smacznego.

Porady

Nadzienie do ruloników możemy zmieniać. Doskonale smakują z pastą zrobioną z gotowanych jajek,sera żółtego,chrzanu( lub czosnku) i majonezu, lub np. smażone pieczarki,ser żółty,majonez.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować