Roladki szynkowe w galarecie

4.5 (152 ocen)

Do stworzenia tego dania zainspirowały mnie widziane w sklepie roladki chrzanowe w galarecie. Zrezygnowałam z chrzanu, dorzuciłam warzywa i zrobiło się kolorowo i wiosennie.

Składniki:

  • 20 plastrów szynki konserwowej,
    2 kostki twarogu półtłustego,
    1 mały jogurt naturalny,
    rzodkiewka - pęczek,
    1 cebula biała,
    garść szczypiorku,
    1 ogórek zielony świeży,
    0,5 papryki czerwonej,
    1 kostka rosołowa,
    4 łyżeczki żelatyny,
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Roladki szynkowe w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki szynkowe w galarecie 1. Do nadania formy wykorzystałam 2 formy-rynienki.

    Na samym początku rozpuściłam kostkę rosołową w litrze gorącej wody, dodałam żelatynę. Musiała nieco przestygnąć.
    Twarożek wymieszałam z jogurtem, drobno posiekaną cebulą i rzodkiewką (kilka rzodkiewek zostawiłam), przyprawiłam do smaku.
  • Roladki szynkowe w galarecie 2. Na dnie foremek ułożyłam plasterki rzodkiewek (tych kilku odłożonych) i zalałam cieniutką warstwą bulionu z żelatyną. Odstawiłam do lodówki do zastygnięcia.

    Następnie nakładałam twarożek na plasterki szynki, zwijałam w rulonik i układałam w blaszce. Zalewałam galaretą i do lodówki.
    Kolejna warstwa szynek i znów galareta.

    I tak na przemian z każdą kolejną warstwą..
  • Roladki szynkowe w galarecie 3. Na koniec na boki foremek powciskałam plasterki ogórka, przysypałam galaretę posiekanym szczypiorkiem i papryką.

    Ponowne chłodzenie i gotowe.

    Główne zdjęcie - w górnym rogu - przedstawia roladę ją po wyciągnięciu z foremki.

Porady

--> Jest to dość czasochłonna praca. Ja robiłam w dwóch foremkach więc szło dosyć szybko - najpierw zalewałam warstwę rzodkiewek w 1.foremce i wkładałam ją do lodówki. Wtedy zabierałam się za tą samą czynność z 2.foremką. Gdy 2.chowałam do lodówki, galareta w blaszce nr1 już była stężona. --> Należy pamiętać, że po wyjęciu z blaszki, poszczególne warstwy będą ułożone odwrotnie. --> Ważna jest również konsystencja twarożkowego nadzienia - zbyt rzadkie będzie wypływać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować