Galantyna drobiowa z żurawiną

4.51 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna pieczeń, która smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa drobiowego (ja zmieliłam podudzia z kurczaka)
    garść żurawiny
    2 łyżki serka twarogowego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 łyżeczka pieprzu
    1 czubata łyżeczka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Galantyna drobiowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone wymieszać z serkiem,żurawiną, przyprawami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
    Wyrobić na gładką masę.
  • 2. Uformować wałek, zwinąć w folię do pieczenia lub rękaw. Ciasno zawiązać. Nakłuć w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160stopni. Piec ok. godzinę (ja piekłam 70min.) Wystudzić. Kroić w plastry.

Porady

Taką galantynę możemy podać z sosem pieczeniowym jako danie obiadowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wędlina Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować