Galantyna drobiowa z żurawiną

  • wyświetlono: 1224 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszna pieczeń, która smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.

bunia24
  • 90min

Składniki

500g mielonego mięsa drobiowego (ja zmieliłam podudzia z kurczaka)
garść żurawiny
2 łyżki serka twarogowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczka pieprzu
1 czubata łyżeczka pietruszki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Galantyna drobiowa z żurawiną

  • 1. Mięso mielone wymieszać z serkiem,żurawiną, przyprawami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
    Wyrobić na gładką masę.
  • 2. Uformować wałek, zwinąć w folię do pieczenia lub rękaw. Ciasno zawiązać. Nakłuć w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160stopni. Piec ok. godzinę (ja piekłam 70min.) Wystudzić. Kroić w plastry.

Porady

Taką galantynę możemy podać z sosem pieczeniowym jako danie obiadowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsotania_kuchniamoj_niedzielny_obiadszkola_babciŻurawinaprzystawkiprzekąskipieczeńobiadboże narodzenieimprezasylwesterwędlinagalantyna
 

Komentarze

Podobne przepisy

Śledzie z żurawiną

Dodane przez: Jaga85

Śledzie z żurawiną

To pyszna przekąska. Zazwyczaj...

image-15or2vj

Dodane przez: Gosiek-kuchcik

Szynka drobiowa z szynkowara

Jest to wędlinka wymyślona prze...

Sledzie z żurawiną

Dodane przez: JOANNA55

Śledzie z żurawiną

żurawina nadaje im ciekawy smaczek

image-276okl5

Dodane przez: wiesiołek

Galareta drobiowa z jajkami

Galareta drobiowa z dużą iloscią...

Gotowa galantyna

Dodane przez: Dziewczynaosw

Galantyna pani Dolaty

Delikatna przekąska z kurczaka...

Panierowany Camembert z żurawiną

Dodane przez: xanthina

Panierowany Camembert z żurawiną

Przepis prosty, szybki i przede...