Szynka (kulka) peklowana, parzona, wędzona

  • wyświetlono: 2839 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczna szynka, idealna na świąteczny stół .

Czarek
  • 1 porcje
  • 8880min
  • Łatwy

Składniki

1,2 kg. mięsa z szynki (kulka)

skład solanki:

woda 0,5 l
peklosól 56 g
cukier 10 g
5 listki laurowe połamane
5 ząbki czosnku
12 ziarenek ziela angielskiego

Sposób przygotowania przepisu:

Szynka (kulka) peklowana, parzona, wędzona

  • Szynka zapeklowana na mokro w solance.1. Szynkę zapeklowałem na mokro na 6 dni, z nastrzykiem. Proces peklowania odbywał się w temp ok. 6 stopni.W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach szynki a pozostałą solanką zalewamy szynkę umieszczoną w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. W razie braku solanki, dorabiamy w proporcji takiej samej, tylko bez przypraw.
  • Szynka (kulka) peklowana, parzona, wędzona2. Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską.
  • Szynka (kulka) peklowana, parzona, wędzona3. Szynkę wkładamy do naczynia z wrzącą wodą (tak aby cała była w niej zanurzona) i gotujemy w temperaturze wrzenia powtarzam GOTUJEMY W TEMPERATURZE WRZENIA PRZEZ OK 15 MIN., a następnie obniżamy temperaturę do 80-82 stopni Celsjusza i utrzymujemy ją do ugotowania szynki i osiągnięcia 68-70 stopni C. wewnątrz szynki. Orientacyjny czas gotowania wynosi ok. 50 min. na 1 kg szynki. Do czasu gotowania wlicza się czas gotowania w temp. wrzenia. Ociekniętą i osuszoną szynkę wędzimy dymem o temp ok. 50-60 st.C. czas wędzenia 3 godziny. Studzimy kilka godzin w temperaturze pokojowej, później umieszczamy szynkę w lodówce na noc żeby odpoczęła.
  • Szynka (kulka) peklowana, parzona, wędzona4. Smacznego !

Porady

Podczas wędzenia w garnku musimy pod wędzoną szynką wstawić małe naczynie żaroodporne,żeby ściekający płyn z wędliny ni gasił żarzących zrębek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddanie świąteczneświętawędlinydomowe_wędlinyszynka_wędzonaszynka_wieprzowa_wędzona

Komentarze

Podobne przepisy

Kiełbaski drobiowe cienkie, parzone.

Dodane przez: weronika63

Kiełbaski drobiowe cienkie, parzone

Kiełbaski zrobione są z mięsa kurczaka...

Łopatka peklowana

Dodane przez: Martyna1991

Łopatka peklowana

Domowa wędlina jest zawsze nie...

Parzona kiełbasa z golonki.

Dodane przez: weronika63

Parzona kiełbasa z golonki

Parzona kiełbasa z golonki w osłonce...

Kiełbasa kanapkowa gruba parzona.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa kanapkowa gruba parzona

Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa...

Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką

Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką....

Schab peklowany pieczony (domowa wędlina)

Dodane przez: joanna30

Schab peklowany pieczony na kanapki

Pyszna i aromatyczna domowa wędlina....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE