Marynowane plasterki z ogórków w zalewie octowej.

4.6 (5 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują jak pikle. Świetnie nadają się jako dodatek do różnych dań obiadowych.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ogórki gruntowe 6 kg
    sól 5 łyżek
    gorczyca
    ziele angielskie
    liść laurowy
    koper

    Zalewa na 1,5 litra:

    ocet 10% 300 ml
    woda przegotowana 1,2 litra
    sól 3 łyżki
    cukier 4,5 łyżki
Wystaw ocenę:

4.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Ogórki konserwowe

Marynowane plasterki z ogórków w zalewie octowej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowane plasterki z ogórków w zalewie octowej. 1. Wszystkie składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy. Wymyte ogórki obieramy ze skórki i szatkujemy na plastry o grubości około 5 mm. Zasypujemy czterema łyżkami soli, dobrze mieszamy żeby sól się rozprowadziła i przykrywamy ściereczką miskę z plastrami wymieszanymi w soli. Odstawiamy na 24 godziny. Po 24 godzinach wysypujemy plastry ogórków na durszlak do ocieknięcia. Do wymytych i przygotowanych słoików wkładamy do każdego baldach kopru, listek laurowy i 6 ziaren ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy białej. Wkładamy do każdego słoika ocieknięte plastry ogórków. Na wierzch do każdego słoika dajemy po trochu kopru (baldachy lub łodygi). Tak przygotowane słoiki zalewamy zalewą, zakręcamy dekielki i wkładamy do garnka w którym na dno dajemy szmatkę, na którą ustawimy słoiki do pasteryzowania. Zalewamy gorącą wodą z kranu i pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji wystawiamy słoiki do góry dnem by ostygły, zimne wynosimy do piwnicy. Możemy konsumować minimum po tygodniu, dlatego żeby przegryzły się smaki.

Porady

Do solenia ogórków używamy soli do przetworów, niejodowanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować