Szynka (kulka) peklowana, parzona

0 (0 ocen)

  • 99 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo smaczna szynka, idealna na świąteczny stół.

  • 99 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • szynka wieprzowa 1,3 kg

    Solanka:

    - peklosól 90 g
    - cukier 10 g
    - 5 listki laurowe połamane
    - 5 ząbków czosnku
    - 12 ziarenek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Szynka (kulka) peklowana, parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka (kulka) peklowana, parzona. 1. Solanka:

    W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach szynki a pozostałą solanką zalewamy szynkę umieszczoną w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. W razie braku solanki, dorabiamy w proporcji takiej samej, tylko bez przypraw. Szynkę wkładamy do siatki, robimy nastrzyk i peklujemy w solance 4 dni. Proces peklowania odbywał się w temp ok. 6 stopni. Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki. Szynkę wkładamy do naczynia z wrzącą wodą (tak aby cała była w niej zanurzona) i gotujemy w temperaturze wrzenia przez 15 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 80-82 stopni Celsjusza i utrzymujemy ją do osiągnięcia 68-70 stopni Celsjusza wewnątrz szynki. Orientacyjny czas gotowania parzenia wynosi ok. 60 min. na 1 kg szynki. Do czasu parzenia, wlicza się czas gotowania w temperaturze wrzenia.
  • Szynka (kulka) peklowana, parzona. 2. Po parzeniu studzimy powieszoną na kiju, ostudzoną wkładamy do lodówki na kilka godzin by szynka sobie odpoczęła.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować