Schab dojrzewający z pończochy

  • wyświetlono: 126864 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 2

Zachwyca smakiem, trwałością i łatwością przygotowania. Domowa wędlina bez chemi i ulepszaczy smaku.

MagdalenaS

Składniki

1-1,5 kg schabu bez kości
ok 0,5 szklanki cukru
ok 0,5 szklanki soli morskiej
dowolne zioła: 1 główka czosnku, majeranek, świeżo zmielony pieprz, liść laurowy, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano
dodatkowo:
pończocha, gaza lub siatka wędliniarska

Sposób przygotowania przepisu:

Schab dojrzewający z pończochy

  • Schab dojrzewający z pończochy1. Schab dobrze myjemy, oczyszczamy z zewnętrznej warstwy, żyłek, błon. Osuszamy i wkładamy do wysokiego naczynia ( będzie puszczał dużo wody). Całe mięso dokładnie obtaczamy w cukrze ( podana ilość jest orientacyjna - w razie potrzeby należy dodać cukru, aby mięso w całości było nim obtoczone). Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Co kilka godzin odlewamy zbierającą się wodę.
  • Schab dojrzewający z pończochy2. Po tym czasie mięso myjemy i osuszamy. Następnie dokładnie obtaczamy w soli i wkładamy do tego samego naczynia na 24 godziny, co kilka godzin odlewamy wodę.
  • 3. Po tym czasie mięso ponownie dokładnie myjemy i osuszamy.
    Wybrane przyprawy mieszamy w miseczce, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszone liście laurowe - taką mieszanką dokładnie nacieramy całe mięso. Kombinacje przypraw mogą być dowolne, według uznania i smaku.
  • Schab dojrzewający z pończochy4. Mięso włożyć do pończochy/podkolanówki ( lub gazy). Zawiązujemy i wieszamy w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu na 5-7 dni. Czas suszenia może być nieco dłuższy, zależnie od temperatury w pomieszczeniu. W celu uzyskania wędliny bardziej ususzonej - czas suszenia można wydłużyć nawet do 10 dni. (Jeśli mięso po 5 dniach suszenia jest wciąż miękkie – oznacza to, że nie jest jeszcze gotowe).
    Wędlinę podajemy pokrojoną na cienkie plasterki. Przechowujemy w lodówce.
    Wędlina może leżakować o wiele dłużej niż ta kupna ze sklepu.

Zobacz też przepis na schab ze śliwką!

Porady

Do tego przepisu najlepiej użyć schabu, ale bardzo dobra będzie też polędwica wieprzowa.
Można użyć także karkówki, jednak w tym przypadku mięso po ususzeniu będzie miało przerosty tłuszczu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaszynkadomowa wędlinaschab suszonyschab długo dojrzewającywędlina dojrzewającawędlina surowa

Komentarze

Podobne przepisy

schab z masłem czosnkowym

Dodane przez: Gosia123

Schab z masłem czosnkowym

Pyszny, aromatyczny i bardzo soczysty...

image-0lvpgsm

Dodane przez: Kasia3004

Schab zapiekany z marchewką

Inna forma podania zwykłego schabu.

Schab

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Schab w kapuście z pieczarkami

pyszny obiad dla smakoszy lekko...

schab

Dodane przez: Anitka0804

Warstwowy schab z warzywami

Plastry schabu przełożone pieczarkami,...

schab z kiwi

Dodane przez: rena123

Schab z kiwi

Kiwi to doskonale towarzystwo dla...

Schab w sosie cebulowo- borowikowym.

Dodane przez: Świeca Urszula

Schab z sosem cebulowo-borowikowym

Schab pyszny i prosty do zrobienia.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE