Chleb pszenny na żytnim zakwasie.

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam chleb pszenny z pestkami dyni i słonecznika. Prosty w przygotowaniu i zawsze upiecze się ładny, smaczny, swojski chleb.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:

    zakwas żytni 3 stołowe łyżki
    mąka chlebowa Typ 750 - 1 szklanka
    woda przegotowana letnia 125 ml (pół szklanki)

    Ciasto właściwe:

    mąka chlebowa Typ 750 - 50 dag
    zaczyn
    woda przegotowana letnia 300 ml
    sól 1 płaska stołowa łyżka

    Przygotowanie formy:

    margaryna do posmarowania formy
    otręby pszenne lub inne, do posypania formy

    Dodatkowo:

    ziarno słonecznika i dyni do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb na zakwasie

Chleb pszenny na żytnim zakwasie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenny na żytnim zakwasie. 1. Zaczyn:

    Wsypujemy do miseczki szklankę mąki chlebowej, dodajemy zakwas żytni. Zakwas mieszamy łyżką z mąką. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy na jednolitą papkę. Przykrywamy talerzykiem i pieluszką lub ściereczką. Odstawiamy na około 4-5 godzin do wyrośnięcia.

    Ciasto właściwe:

    Formę (keksówka duża) smarujemy margaryną i posypujemy otrębami pszennymi. Do większej miski wsypujemy 50 dag mąki chlebowej, dodajemy sól, zaczyn i wodę. Mieszamy składniki łyżką do wstępnego połączenia. Po wstępnym połączeniu ciasto wyrabiamy mikserem z końcówkami haki, około 5 minut, na gładką masę. Wyrobione ciasto przekładamy do przygotowanej formy, równamy mokrą dłonią, posypujemy ziarnami, i delikatnie wgniatamy je drewnianą patką. Formę z ciastem przykrywamy ściereczką lub pieluszką tetrową i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin (do 6 godzin). Ciasto musi podwoić swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza, zraszamy wodą wyrośnięte ciasto i wstawiamy formę z ciastem do piekarnika na drugą półkę od dołu. Pieczemy w temperaturze 250 stopni Celsjusza 15 minut, grzałki góra/dół, po tym czasie obniżamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 35 minut. Całkowity czas pieczenia chleba wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, wykładamy go z formy, zraszamy wodą górną powierzchnię chleba. Chleb studzimy na kratce. Najlepiej zacząć krojenie chleba całkowicie ostudzonego, zimnego.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować