Kiszone ogórki śremskie na zimę.

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kiszone ogórki w słoju na zimę. Najlepszym gatunkiem ogórków do kiszenia są kiszeniaki śremskie, najlepsze są małe, zdrowe ogóreczki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • śremskie kiszeniaki 3 kg (małe korniszony)
    sól niejodowana 3 łyżki
    woda zimna (kranówka) 3 litry
    łodygi i baldachy kopru
    świeży czosnek 1 główka
    chrzan kawałek 10 cm
    słój 5 litrowy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ogórki kiszone

Kiszone ogórki śremskie na zimę. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiszone ogórki śremskie na zimę. 1. Ogórki dokładnie myjemy, układamy w słoju 5 litrowym na przemian, warstwa ogórków parę łodyg kopru, parę plasterków chrzanu i czosnek. W pojemniku rozpuszczamy sól w zimnej wodzie (kranówce), próbujemy smak i zalewamy ogórki. Zamykamy słój i wynosimy do piwnicy. Co miesiąc możemy sprawdzić proces kiszenia. Ogórki są bardzo smaczne i twarde, są takie aż do czerwca.

    Smacznego!!!

Porady

Najlepsze do kiszenia są ogórki o nazwie kiszeniaki śremskie, ja kiszę małe ogóreczki. Ukiszone ogórki mam do Czerwca i nie są puste, są pełne i chrupiące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Czosnek Koper Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować