Szynka peklowana parzona

4.89 (194 ocen)

Pyszna i zdrowa domowa wędlina. Można też ją podać do obiadu na ciepło.

Składniki:

  • 1,2 kg szynki

    Zalewa:
    2,5 l wody
    op. soli peklowej
    łyżeczka cukru
    5 ziaren ziela angielskiego
    5 ziaren jałowca
    5 liści laurowych
    5 ziaren pieprzu
    5 posiekanych ząbków czosnku
Wystaw ocenę:

4.89 (194 ocen)

Szynka peklowana parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę umyć, osuszyć, usunąć błonki. W garnku zagotować wodę ze wszystkimi składnikami zalewy. Gotować ok 5 minut, ostudzić. Do chłodnej zalewy włożyć szynkę pamiętając aby mięso nie wystawało ponad wodę. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 7-9 dni. Codziennie rano i wieczorem obracać mięso aby równo się marynowało.
  • 2. Po tym czasie szynkę wyjąć z zalewy opłukać. Jeśli chcecie pikantną wędlinę można ja lekko oprószyć pieprzem i np. papryka słodką. Szynkę zawinąć szczelnie w folię spożywczą i związać sznurkiem aby nadać jej ładny kształt kulki. W dużym garnku zagotować wodę. Na gorącą włożyć szynę (ma być całkiem zakryta wodą) i parzyć na malutkim ogniu 1,5 godz. Wyłączyć gaz i zostawić w wodzie, w której się gotowała do czasu całkowitego ostygnięcia. Ściągnąć sznurek i folię, schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować