Szynka peklowana parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę umyć, osuszyć, usunąć błonki. W garnku zagotować wodę ze wszystkimi składnikami zalewy. Gotować ok 5 minut, ostudzić. Do chłodnej zalewy włożyć szynkę pamiętając aby mięso nie wystawało ponad wodę. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 7-9 dni. Codziennie rano i wieczorem obracać mięso aby równo się marynowało.
2.Po tym czasie szynkę wyjąć z zalewy opłukać. Jeśli chcecie pikantną wędlinę można ja lekko oprószyć pieprzem i np. papryka słodką. Szynkę zawinąć szczelnie w folię spożywczą i związać sznurkiem aby nadać jej ładny kształt kulki. W dużym garnku zagotować wodę. Na gorącą włożyć szynę (ma być całkiem zakryta wodą) i parzyć na malutkim ogniu 1,5 godz. Wyłączyć gaz i zostawić w wodzie, w której się gotowała do czasu całkowitego ostygnięcia. Ściągnąć sznurek i folię, schłodzić w lodówce.
Komentarze