Szpinakowe gofry z jajkiem sadzonym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Gofry z nutą szpinaku, podane z rozpływającym jajkiem sadzonym, świeżym ogórkiem i chrupiącą, przyjemnie pikantną rzodkiewką to świetny pomysł na wspólne i pożywne śniadanie.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Gofry szpinakowe:
    3 jajka
    100g szpinaku rozdrobnionego
    50ml mleka
    130g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    sól
    pieprz
    olej do wysmarowania gofrownicy

    Dodatkowo:
    4 jajka
    garść posiekanego szczypiorku
    garść szpinaku
    kilka rzodkiewek
    ogórek
    olej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gofry Jajko Jajko sadzone Śniadanie

Szpinakowe gofry z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę (nie musi być sztywna). Następnie dodać żółtka, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane ciasto, piec około 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). W trakcie pieczenia gofrów usmażyć na rozgrzanej patelni jajka sadzone, oprószyć solą, pieprzem i posypać szczypiorkiem.
  • 3. Gofry podawać na ciepło z jajkiem sadzonym, szpinakiem, rzodkiewką i ogórkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szpinak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować