Przepisy na gofry

Gofry

Gofry to jeden z tych przysmaków, którym trudno się oprzeć. Nie są najbardziej dietetyczne, jednak chyba każdy lubi od czasu do czasu wyprawić ucztę swoim kubkom smakowym, rozpieszczając je wyśmienitym deserem z ulubionymi dodatkami. Jak przyrządzić domowe gofry, żeby wyszły delikatne i chrupiące? Czy każdy przepis na gofry uwzględnia olej? Z czym najlepiej podawać gofry? Na każde z tych pytań odpowiadamy poniżej.  

Budki z goframi już od dawna wpisują się w krajobraz polskich miast i turystycznych kurortów. Od pewnego czasu, rekordy popularności biją gofry bąbelkowe, czyli bubble waffle, które od swoich tradycyjnych odpowiedników różnią się przede wszystkim wyglądem i strukturą, choć wypada podkreślić, że występują też pewne różnice w przepisach na obie odmiany. Gofry bąbelkowe wywodzą się z Hongkongu, ale tradycyjne pulchne lub chrupkie ciasto ma swoje korzenie w Europie Zachodniej. W swojej wczesnej formie, były znane już w średniowieczu. Współczesne gofry pochodzą z XVIII wieku i zostały opracowane w belgijskim mieście Liège. Nieco później, bo w XIX wieku, w Gandawie zaczęto wypiekać słynne gofry belgijskie, zwane też brukselskimi – znacznie lżejsze i delikatniejsze od pozostałych odmian.

Liczba przepisów: 390

Jak zrobić chrupiące gofry?

Bez względu na odmianę, gofry powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Jak uzyskać taki efekt? Kluczowe znaczenie ma ciasto.

Ciasto na gofry przygotujemy z zaledwie kilku składników: mąki pszennej, mleka, oleju, żółtek, białek, cukru, proszku do pieczenia i odrobiny soli. Żeby uzyskać idealnie chrupiące wafle, ważna jest nie tylko ich jakość, ale także temperatura. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. To sprawi, że idealnie się połączą. 

Niezwykle istotny jest też proces wyrabiania ciasta. Składniki należy zmiksować na gładką masę, ale nie można z tym przesadzić. Zbyt intensywne ubijanie sprawi, że zacznie wydzielać się gluten, a to zaowocuje „gumowatym” wypiekiem.

Niektóre przepisy zalecają zmniejszenie ilości mleka i dodanie gazowanej wody mineralnej. Taki zabieg ma przełożyć się na idealną chrupkość finalnego wypieku. 

Nie można nie wspomnieć, że dla uzyskania efektu chrupkości, duże znaczenie ma nie tylko czas, ale także kolejność łączenia poszczególnych składników. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka, olej i mleko miksujemy w jednej misce, a w drugiej przygotowujemy białka z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek dodajemy dopiero, gdy składniki w pierwszym naczyniu będą już idealnie połączone.

Warto wiedzieć, że równie smaczne i chrupkie będą domowe gofry bezglutenowe. Trzeba tylko pamiętać, że odmiany mąki, które nie zawierają glutenu, nie kleją się tak dobrze jak mąka pszenna.

Co zamiast oleju do gofrów?

Domowe gofry smakują wyśmienicie o każdej porze dnia, ale osoby dbające o linię zwykle unikają tego przysmaku. Nic dziwnego. Przygotowane w tradycyjny sposób, mają od 160 do 200 kcal. W tym miejscu wypada jednak wspomnieć, że olej nie jest niezbędnym dodatkiem do ciasta.

Ten składnik bez problemu zastąpimy masłem. Tak przygotowane gofry trudno określić mianem dietetycznych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by całkowicie zrezygnować z tłuszczu w cieście. 

Z czym jeść gofry na słodko?

Nawet „suche” gofry mają swoich zwolenników, ale z odpowiednio dobranymi dodatkami ten przysmak smakuje jeszcze lepiej. Do wafli przygotowanych na słodko idealnie pasują świeże owoce: truskawki, kiwi, maliny, jagody, wiśnie i czereśnie. Świeże owoce można śmiało zastąpić karmelizowanymi. Co jeszcze? Oczywiście bita śmietana. Ten dodatek pasuje do gofrów tak samo, jak gałka lodów do szarlotki. 

Z czym jeść gofry na słono?

Co pasuje do gofrów przygotowanych na słono? Tutaj także mamy do dyspozycji szeroki repertuar dodatków. Gofr z twarożkiem i łososiem to idealny przepis na pożywne śniadanie, które zapewni dawkę energii na wiele godzin. Łososia można zastąpić dynią. Co jeszcze? W połączeniu z goframi doskonale sprawdzają się pieczarki, ser, mięso drobiowe, warzywa, a nawet salsa pomidorowa.

To może cię zainteresować