Sernik na zimno z serkiem mascarpone.

4 (42 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, lekki sernik truskawkowy, który posmakuje każdemu.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g. herbatników
    100g. margaryny
    2 łyżki cukru pudru

    500g. serka mascarpone
    0,5l. śmietanki kremówki 36%
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny

    0,5kg. truskawek
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4 (42 ocen)

Sernik na zimno z serkiem mascarpone. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki blendujemy wsypujemy do miski dodajemy cukier puder i mieszamy. W garnuszku rozpuszczamy margarynę następnie wlewamy ją do herbatników i mieszamy. Okrągłą tortownicę wyścielamy folią spożywczą wykładamy na spód herbatniki i dociskamy.

    Wybieramy większe truskawki kroimy je w plasterki i układamy w koło tortownicy.

    Dwie łyżeczki żelatyny zalewamy połową szklanki wrzątku i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia, studzimy.

    Serek mascarpone mieszamy z pięcioma łyżkami cukru pudru. Śmietankę ubijamy i dodajemy do serka następnie dodajemy zimną lekko tężejąca żelatynę. Powstała masę serową wylewamy na spód herbatnikowy uważając żeby boczne plastry truskawek nam się nie naruszyły. Chłodzimy w lodówce.

    Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku. Mniejsze truskawki układamy w całości na wierzchu sernika. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować