Sernik na zimno z serkiem mascarpone. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki blendujemy wsypujemy do miski dodajemy cukier puder i mieszamy. W garnuszku rozpuszczamy margarynę następnie wlewamy ją do herbatników i mieszamy. Okrągłą tortownicę wyścielamy folią spożywczą wykładamy na spód herbatniki i dociskamy.
Wybieramy większe truskawki kroimy je w plasterki i układamy w koło tortownicy.
Dwie łyżeczki żelatyny zalewamy połową szklanki wrzątku i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia, studzimy.
Serek mascarpone mieszamy z pięcioma łyżkami cukru pudru. Śmietankę ubijamy i dodajemy do serka następnie dodajemy zimną lekko tężejąca żelatynę. Powstała masę serową wylewamy na spód herbatnikowy uważając żeby boczne plastry truskawek nam się nie naruszyły. Chłodzimy w lodówce.
Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku. Mniejsze truskawki układamy w całości na wierzchu sernika. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Komentarze