SZARLOTKA Z BEZĄ

4.48 (193 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kwaśny smak jabłek idealnie łączy się ze słodką bezą.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • WYMIARY BLACHY: 35*25 CM

    Składniki na ciasto:
    450 g mąki pszennej,
    5 żółtek,
    300 g masła,
    łyżka cukru wanilinowego,
    1/4 szklanki cukru,
    łyżeczka proszku do pieczenia.

    Składniki na masę z jabłek:
    4 duże kwaśne jabłka,
    łyżeczka cynamonu,
    opakowanie budyniu śmietankowego (40 g),
    sok z 1/2 cytryny,
    łyżka cukru waniliowego.

    Składniki na bezę:
    5 białek,
    szklanka cukru,
    szczypta soli,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Wystaw ocenę:

4.48 (193 ocen)

Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, 2 rodzaje cukru oraz starte na tarce masło. Ucieram palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodaję żółtka i zagniatam ciasto.
    Z ciasta formuję kulę, dzielę na dwie części - 2/3 i 1/3, zawijam w folię spożywczą. Większą część ciasta wkładam do lodówki, mniejszą do zamrażalki.
    W międzyczasie przygotowuję jabłka: obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z cynamonem, proszkiem budyniowym, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny.
    Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli, następnie stopniowo dodaję cukier. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję do połączenia.
    Blachę wykładam papierem do pieczenia, następnie układam kawałkami ciasto z lodówki, ugniatam palcami na równą masę. Piekę w 175 stopniach (grzałka góra-dół) przez 10 minut.
    Na podpieczony spód wykładam jabłka, następnie bezę. Na wierzch ścieram pozostałe ciasto z zamrażalki.
    Ciasto piekę przez kolejne 35 minut na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować