Kwaśny smak jabłek idealnie łączy się ze słodką bezą.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
WYMIARY BLACHY: 35*25 CM
Składniki na ciasto:
450 g mąki pszennej,
5 żółtek,
300 g masła,
łyżka cukru wanilinowego,
1/4 szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę z jabłek:
4 duże kwaśne jabłka,
łyżeczka cynamonu,
opakowanie budyniu śmietankowego (40 g),
sok z 1/2 cytryny,
łyżka cukru waniliowego.
Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, 2 rodzaje cukru oraz starte na tarce masło. Ucieram palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodaję żółtka i zagniatam ciasto.
Z ciasta formuję kulę, dzielę na dwie części - 2/3 i 1/3, zawijam w folię spożywczą. Większą część ciasta wkładam do lodówki, mniejszą do zamrażalki.
W międzyczasie przygotowuję jabłka: obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z cynamonem, proszkiem budyniowym, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny.
Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli, następnie stopniowo dodaję cukier. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję do połączenia.
Blachę wykładam papierem do pieczenia, następnie układam kawałkami ciasto z lodówki, ugniatam palcami na równą masę. Piekę w 175 stopniach (grzałka góra-dół) przez 10 minut.
Na podpieczony spód wykładam jabłka, następnie bezę. Na wierzch ścieram pozostałe ciasto z zamrażalki.
Ciasto piekę przez kolejne 35 minut na złoty kolor.
Komentarze