PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Szarlotka z beząhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0002/68/ecf579ec7b3bc2d669b41ebdcd3b41f021b942ed.jpeg17282304http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szarlotka-z-beza-10
1.
Ciasto kruche: Mąkę przesiewam do miski, dodaję masło które kroję nożem, żółtka, proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiam jak najkrócej ręką. Odstawiam do lodówki żeby się schłodziło, na około godzinę. Formę o średnicy 25 cm smaruję masłem, i wykładam na niej ciasto kruche. Boki formy też wykładam ciastem na wysokość 1,5 cm. Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do piekarnika temp 180 stopni, na 10 minut.
Ciasto ma się dopiec i zarumienić.
Beza: Białka wlewam do miski, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier i dalej ubijam aż piana zrobi się świecąca. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam łyżka.
Jabłka obieram, wydrążam i kroję na kawałki. Wkładam do garnka, dolewam wody, dodaję sok z cytryny żeby nie ściemniały. Jabłka mają się delikatnie przesmażyć. Mają zostać kawałki jabłek, a nie papka. Nie dodaję do nich cukru bo beza jest słodka. Dosypuję cynamon jak ostygną.
Na ostudzone ciasto wykładam zimne jabłka, na to ubita piana z białek, i wstawiam do piekarnika początkowa temp 150 stopni na 10 minut, potem zmniejszam na 70-100 i suszę bezę około 1,5 godziny.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze