Domowe zapiekanki z pieczarkami i mascarpone

4.5 (167 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczne zapiekanki - mocno serowe i pysznie chrupiące. :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 długie bagietki,
    masło do posmarowania bagietek + 2 łyżki do podsmażenia pieczarek,
    2 większe cebule,
    80 dag pieczarek,
    mała papryka czerwona,
    30-35 dag sera żółtego,
    około 125 g serka mascarpone,
    2 garście posiekanego szczypiorku (najlepiej gruby),
    ketchup,
    sól,
    pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Domowe zapiekanki z pieczarkami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bagietki przekrawam wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę dzielę na 4 części i smaruję masłem.
    Cebulę drobno siekam, pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę kroję w nieduże cienkie paski. Razem podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu do momentu wyparowania wody.
    Ser ścieram na tarce - według uznania na małych lub dużych oczkach.
    Na bagietkach układam pieczarki, posypuję serem. Na wierzchu układam serek mascarpone (nakładam łyżeczką po 2-3 niewielkie porcje).
    Piekę w 220 stopniach z funkcją grilla przez 4 minuty.
    Gotowe zapiekanki polewam ketchupem i posypuję szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować