Aromatyczne zapiekanki - mocno serowe i pysznie chrupiące. :)
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 długie bagietki,
masło do posmarowania bagietek + 2 łyżki do podsmażenia pieczarek,
2 większe cebule,
80 dag pieczarek,
mała papryka czerwona,
30-35 dag sera żółtego,
około 125 g serka mascarpone,
2 garście posiekanego szczypiorku (najlepiej gruby),
ketchup,
sól,
pieprz.
Domowe zapiekanki z pieczarkami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bagietki przekrawam wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę dzielę na 4 części i smaruję masłem.
Cebulę drobno siekam, pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę kroję w nieduże cienkie paski. Razem podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu do momentu wyparowania wody.
Ser ścieram na tarce - według uznania na małych lub dużych oczkach.
Na bagietkach układam pieczarki, posypuję serem. Na wierzchu układam serek mascarpone (nakładam łyżeczką po 2-3 niewielkie porcje).
Piekę w 220 stopniach z funkcją grilla przez 4 minuty.
Gotowe zapiekanki polewam ketchupem i posypuję szczypiorkiem.
Komentarze