Przepisy na ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

Szarlotka, jabłecznik, tarta z jabłkami… Pomimo że nazw jest wiele, to wszystkie odnoszą się do jedynego w swoim rodzaju smacznego wypieku, czyli placka z jabłkami. Poznaj sprawdzone przepisy na ciasto z jabłkami, które rozpływa się w ustach i zachwyca najbardziej wymagające podniebienia. Dowiedz się, co do niego dodać, aby urozmaicić ten popularny wypiek i zyskać prawdziwą pyszność.

Liczba przepisów: 1819

4.94 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-27ofw05

4.48 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

szarlotka z brzoskwiniami

Do czego wykorzystać jabłka? 

Jabłka to niebywale soczysty i smaczny owoc, o dość twardym, chrupiącym, słodko-kwaśnym miąższu. Skórka jabłek — w zależności od gatunku — może być żółta, zielona, czerwona lub o mieszanych barwach. To delikatne owoce podatne na obicia i uszkodzenia, ale jednocześnie trwałe i odporne na długie przechowywanie. Jabłka odmian zimowych doskonale znoszą leżakowanie, a ich smakiem możemy cieszyć się nie tylko zaraz po zbiorach, ale również późną jesienią, mroźną zimą oraz wczesną wiosną. 

Jabłka można wykorzystać na wiele sposobów. Z tych owoców można zrobić doskonałe przetwory, które ze smakiem zjemy na drugie śniadanie, jak też poobiedni deser. Świetnie nadają się także do wypieków. Wilgotne ciasto z jabłkami to prawdziwy klasyk, który króluje na większości polskich stołów.

Zamknięte w słoikach z wodą i cukrem są orzeźwiającym kompotem. Uprażone na gęstą masę mogą być świetnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów. Wyciśnięte w sokowirówce lub wyciskarce przekształcają się w prawdziwą bombę witaminową w postaci soku lub smoothie.

Ciasto z jabłkami — rodzaje

Mówiąc ciasto z jabłkami oczyma wyobraźni widzimy wspaniale pachnący kawałek szarlotki, ozdobiony kleksem z bitej śmietany. Jest to deser znany na całym świecie pod różnymi nazwami. Jednak taka postać ciasta z jabłkami nie jest jedyna. Z odmiennych gatunków jabłek i różnego rodzaju ciast można przyrządzić bardzo smaczny wypiek, który większość łasuchów z przyjemnością spożyje na deser lub jako szybką przekąskę. Jabłka są powszechnie oraz całorocznie dostępne, dlatego można z nich przygotować wiele smacznych deserów na zimno oraz pysznych, puszystych wypieków, podawanych na ciepło lub po ostudzeniu. Ciasto jabłkowe podawane jest zarówno jako codzienny deser, jak i trafia na stół podczas rodzinnych przyjęć.

Do najbardziej znanych ciast z jabłkami można zaliczyć:

  • szarlotkę na kruchym spodzie,
  • ciasto drożdżowe z jabłkami,
  • wilgotne ciasto ucierane z jabłkami i cynamonem,
  • jabłka w cieście naleśnikowym,
  • jabłecznik z bitą śmietaną,
  • szarlotkę z bezą,
  • babeczki z jabłkami,
  • ciasto francuskie z jabłkami i wanilią,
  • biszkopt z jabłkami (ciasto z jabłkami na oleju),
  • biszkopt z jabłkami i budyniem.

Najlepsze przepisy na ciasto z jabłkami

Jakie są najlepsze przepisy na ciasto z jabłkami? W wielu domach wykorzystuje się przepisy na lekkie ciasto z jabłkami, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Popularnym przepisem jest dodanie masy jabłkowej do kruchego ciasta. Dużą popularnością cieszą się również biszkopty z kawałkami jabłek upieczonymi wraz z plackiem czy placki drożdżowe z jabłkami. Jednak przepisy to dopiero połowa sukcesu udanego wypieku, dlatego warto zastanowić się, jakie dodatki sprawią, że ciasto będzie jeszcze smaczniejsze niż upieczone według tradycyjnego przepisu.

Co można dodać do ciasta z jabłkami?

Ciasto jabłkowe samo w sobie jest smacznym wypiekiem. W zależności od gatunku jabłek i użytego rodzaju ciasta, wypiek będzie miał wspaniały smak i aromat. Latem warto przygotować lekkie ciasto z papierówkami – biszkopt z zatopionymi w nim kawałkami jabłek obtoczonymi w cukrze. Aby uatrakcyjnić go jeszcze bardziej, na wierzch ciasta kruchego warto dodać kruszonkę, która po zapieczeniu doskonale pogłębi smak placka z jabłkami.

Innym smacznym dodatkiem do jabłek jest cynamon. Jest to korzenna przyprawa, która dodana do prażonych lub pieczonych jabłek wydatnie podkręca ich smak i nadaje im dogłębnego aromatu.

Ciekawym pomysłem jest wmieszanie do jabłek drobno posiekanych orzechów włoskich, które nie tylko wpłyną na strukturę owoców, ale również przyjemnie będą chrupać podczas delektowania się idealnym ciastem.

Do jabłek można dosypać także nieco wiórków kokosowych, co doda im egzotycznej nuty.

Z czym podawać ciasto z jabłkami?

Ciasto z jabłkami warto podawać z kleksem bitej śmietany. Doskonale pasuje do niego filiżanka pysznej kawy czy herbaty.

To może cię zainteresować