Orzechowa szarlotka z bezą

4.94 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszna szarlotka z kruchym orzechowym ciastem. Prażone jabłka nie potrzebują cukru ponieważ słodyczy dodaje pyszna pianka bezowa.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    3 żółtka
    100 g masła
    2 łyżki cukru pudru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g mielonych orzechów włoskich
    150 g mąki pszennej

    masa jabłkowa:
    1 łyżka masła
    1 kg jabłek
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki cynamonu

    beza:
    3 białka
    150 g cukru
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.94 (175 ocen)

Orzechowa szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto
    Do miski wsypać mąkę i mielone orzechy, dodać żółtka ,miękkie masło, cukier puder, proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25 cm, równomiernie rozłożyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min.
  • 2. masa jabłkowa
    Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do garnka z rozpuszczonym na dnie masłem, dodać cukier waniliowy i cynamon, dusić pod przykryciem (jeśli jabłka są mało soczyste można podlać ok. 50 ml wody). Odparowane z nadmiaru soku jabłka zostawić do ostudzenia.
  • 3. beza
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
  • 4. wykonanie:

    Na podpieczony kruchy spód wyłożyć ostudzone jabłka, wyrównać. Wyłożyć bezę, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto z lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40-45 min. Upieczone ciasto można posypać po wierzchu cukrem pudrem.

Porady

Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można dodać łyżkę cukru. Jeśli jabłka są soczyste, nie trzeba dodlewać wody do duszenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować