Krucha szarlotka z bezą

1 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś wymyśliłam szarlotkę czy jabłecznik jak kto woli. Miałam sporo jabłek a że teraz szybko się psują to wolałam je wykorzystać do ciasta ( oczywiście nie były zepsute ). Ciasto wyszło bardzo smaczne kruche ciasto a jabłka połączone z galaretką to fajny pomysł, do tego ta beza to jak to mówią " Niebo w gębie ". Ciasto nadaje się do kawy i nie tylko może być również jako ciasto świąteczne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto :

    4 żółtka,

    0,5 szklanki cukru,

    2 szklanki mąki ( szklanka pojemność 210 ml ),

    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    1 łyżeczka cukru waniliowego,

    120 g margaryny tortowa.



    masa jabłkowa :

    1 kg jabłek ( u mnie gruszkowe ),

    1,5 łyżki galaretki malinowej lub inny smak,

    1 łyżeczka soku z cytryny.



    piana z białek :

    4 białka,

    szczypta soli,

    1 szklanka cukru,

    1,5 czubatej łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego.
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Krucha szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski dodać produkty na ciasto sypkie oraz jajka i margarynę o temperaturze pokojowej pokrojoną w plastry. Wszystko wyrobić na sypką masę.
  • ciasto 2. Odstawić sypkie ciasto a w międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce jarzynowej, skropić sokiem z cytryny i dodać galaretkę. Wszystko wymieszać do połączenia się jabłek z galaretką.
  • ciasto 3. Gdy mamy już przygotowane jabłka, z białek i szczypty soli ubić pianę, następnie dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać aż piana będzie sztywna i błyszcząca, dodać budyń i zmiksować do połączenia się piany z budyniem.
  • ciasto 4. Do blaszki 26 * 26 wyłożonej papierem do pieczenia wysypać połowę ciasta, wyrównać powierzchnię, na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka również wyrównać powierzchnię.
  • ciasto 5. Na jabłka wyłożyć ubitą na sztywno pianę z białek rozłożyć ją po całości jabłek w blaszce, na pianę wysypać drugą połowę ciasta sypkiego.
  • ciasto 6. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 40 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Gdy już jest całkiem zimne wyjąć z blaszki razem z papierem do pieczenia.
  • ciasto 7. Pokroić dowolne kawałki na talerz, to ciasto idealnie nadaje się do lodów, kawy a nawet dla niespodziewanych gości. Polecam serdecznie na pewno wyjdzie każdemu, jest bardzo proste w przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować