Szarlotka z bezą

4.4 (320 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam przepis, kruche ciasto, lekko podduszone kawałki jabłek z nutą cynamonu i chrupiąca beza - nadaje lekkość, a jej słodycz świetnie komponuje się z kwaskowatymi owocami :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    - 2 szkl. maki pszennej
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - 5 łyżek cukru trzcinowego
    - 200 g masła lub margaryny
    - 4 żółtka
    - 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
    - szczypta soli

    Składniki na nadzienie:

    - 2 kg kwaskowych jabłek
    - 3 łyżki cukru trzcinowego
    - 1 łyżeczka cynamonu

    Składniki na bezę:

    - 4 białka
    - 150 g cukru drobnego do wypieków
    - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.4 (320 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Beza

Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od prażenia jabłek - by przestygły przed wyłożeniem na podpieczony spód.

    Jabłka obrać pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do wysokiego garnka - prażyć na małej mocy palnika pod przykryciem. Po kilku minutach wymieszać, dołożyć cukier i cynamon, gotować jeszcze ok 5 min wyłączyć i odstawić by całkowicie przestygły.

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać miękkie masło, przesiekać. Kolejno dołożyć żółtka, cukier, kwaśna śmietanę - wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące można dodać mąkę. Użyłam robota do wyrabiania. Całość owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
    Schłodzone rozłożyć równomiernie na przygotowanej blaszce i podpiec w temp 160 st. C przez ok 15-20 minut do zrumienienia góry i spodu. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia.
    W tym czasie ubić białka ze szczyptą soli, kolejno małymi partiami dodawać cukier do powstania lśniącej i sztywnej masy bezowej - cukier musi całkowicie się utrzeć.
    Na ciasto wyłożyć przestudzone jabłka, a na wierzch ubite białka. Piec w temp ok 160-170 st. C przez 25 minut, po upływie połowy czasu można zmniejszyć moc piecyka do 100 st. C by beza mogła się delikatnie suszyć. Całość zostawić w piekarniku na kilkadziesiąt minut do częściowego przestygnięcia. Najlepiej podawać ciepłą szarlotkę z lodami waniliowymi :) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować