Szarlotka z bezą

  • wyświetlono: 12197 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 1

W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam przepis, kruche ciasto, lekko podduszone kawałki jabłek z nutą cynamonu i chrupiąca beza - nadaje lekkość, a jej słodycz świetnie komponuje się z kwaskowatymi owocami :)

anjaa
  • 20 porcje
  • Średni

Składniki

Składniki na ciasto:

- 2 szkl. maki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 200 g masła lub margaryny
- 4 żółtka
- 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli

Składniki na nadzienie:

- 2 kg kwaskowych jabłek
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na bezę:

- 4 białka
- 150 g cukru drobnego do wypieków
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka z bezą

  • 1. Zaczynamy od prażenia jabłek - by przestygły przed wyłożeniem na podpieczony spód.

    Jabłka obrać pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do wysokiego garnka - prażyć na małej mocy palnika pod przykryciem. Po kilku minutach wymieszać, dołożyć cukier i cynamon, gotować jeszcze ok 5 min wyłączyć i odstawić by całkowicie przestygły.

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać miękkie masło, przesiekać. Kolejno dołożyć żółtka, cukier, kwaśna śmietanę - wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące można dodać mąkę. Użyłam robota do wyrabiania. Całość owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
    Schłodzone rozłożyć równomiernie na przygotowanej blaszce i podpiec w temp 160 st. C przez ok 15-20 minut do zrumienienia góry i spodu. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia.
    W tym czasie ubić białka ze szczyptą soli, kolejno małymi partiami dodawać cukier do powstania lśniącej i sztywnej masy bezowej - cukier musi całkowicie się utrzeć.
    Na ciasto wyłożyć przestudzone jabłka, a na wierzch ubite białka. Piec w temp ok 160-170 st. C przez 25 minut, po upływie połowy czasu można zmniejszyć moc piecyka do 100 st. C by beza mogła się delikatnie suszyć. Całość zostawić w piekarniku na kilkadziesiąt minut do częściowego przestygnięcia. Najlepiej podawać ciepłą szarlotkę z lodami waniliowymi :) SMACZNEGO!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bezajabłkaszarlotkaciasta krucheszarlotka z bezą

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowa szarlotka z kokosową bezą

Dodane przez: zzewa

Czekoladowa szarlotka z kokosową bezą

Nietypowa ale za to bardzo smaczna...

Szarlotka z bezą cytrynową i kruszonką

Dodane przez: Wiater Barbara

Szarlotka z bezą cytrynową i kruszonką

Szarlotka z dużą ilością jabłek,...

Szarlotka z bezą

Dodane przez: mariosylwia

Szarlotka z bezą i kruszonką

:-) Gorąco polecam (-:

Szarlotka na kruchym cieście z bezą

Dodane przez: Ankkagl

Szarlotka na kruchym cieście z bezą

Delikatna, krucha szarlotka z przepyszną...

Szarlotka z prażonymi orzechami pod bezą

Dodane przez: juchab

Szarlotka z prażonymi orzechami pod bezą

Bardzo pyszna chrupiąca szarlotka....

Szarlotka z bezą i kruszonką

Dodane przez: 2milutka

Szarlotka z bezą i kruszonką

Mega kruche i maślane ciasto,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE