Szarlotka z bezą i kruszonką

  • wyświetlono: 199 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Mega kruche i maślane ciasto, warstwa kwaśnego musu i słodziutka beza pod kruszonką, czy może być coś lepszego dla podniebienia ? Nie sądzę ! Ciasto na każdą okazję.

IMG_20190918_121058
  • 16 porcje
  • 85min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto kruche na blaszkę 25/30 cm:

1 szklanka mąki krupczatki

2 szklanki mąki pszennej

5 żółtek

25 dag margaryny lub masła

1 czubata łyżka śmietany 18%

4 łyżki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia



Nadzienie:

1,2 kg kwaśnych jabłek np szara reneta

¾ szklanki cukru

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

½ łyżeczki mielonego cynamonu



Beza;

5 białek

1,5 szklanki drobnego cukru

1 łyżeczki soku z cytryny

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka z bezą i kruszonką

  • 1. Ciasto kruche:

    Mąkę wsypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz śmietaną i żółtkami, dodać pokrojone na kawałki masło, lub margarynę zagnieść szybko jednolite kruche ciasto. ¾ ciasta wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki.



    Resztę ciasta zwinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na czas robienia nadzienia.
  • 2. Nadzienie:
    Jabłka oskrobać pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i uprażyć . Pod koniec zagęścić mus łyżką mąki ziemniaczanej rozrobionej w 2 łyżkach zimnej wody.
    Masę zestawić z ognia, wystudzić.

    Beza:
    Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, gdy białka będą sztywne, cały czas ubijając wsypywać partiami cukier , aż do skończenia, masa ma być gęsta lśniąca i bez wyczuwalnych grudek cukru.

    Piekarnik nagrzać do temp 180* c na grzaniu góra dół.
    Zimną masę jabłeczną rozłożyć na kruchym cieście posypanym cynamonem, wyrównać, wyłożyć bezę, resztę zmrożonego ciasta zetrzeć na wierzch na tarce jarzynowej o grubych oczkach, piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.

    Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Ale nie koniecznie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimaCiastocynamonbezajabłkaDesersłodkościjabłecznikszarlotkakruchejesieńświątecznedla gościPoczęstunekciasto na różne okazje

Komentarze

Podobne przepisy

SZARLOTKA Z KREMEM WANILIOWYM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SZARLOTKA Z KREMEM WANILIOWYM I KOKOSOWĄ...

Delikatny puszysty biszkopt pokryty...

Szarlotka z bezą orzechową

Dodane przez: Jaga85

Szarlotka z bezą orzechową

Połączenie w jednym placku jabłek...

Orzechowa szarlotka z bezą

Dodane przez: dorota w

Orzechowa szarlotka z bezą

Pyszna szarlotka z kruchym orzechowym...

SZARLOTKA Z BEZĄ

Dodane przez: magdzia44448

SZARLOTKA Z BEZĄ

Kwaśny smak jabłek idealnie łączy...

Szarlotka z kratką i kruszonką

Dodane przez: Pyszne_desery

Szarlotka z kratką i kruszonką

To wg. mnie szarlotka idealna!...

Szarlotka z bezą i kruszonkowym ciasteczkiem

Dodane przez: Babcia Tereska

Szarlotka z bezą i kruszonkowym ciasteczkiem

Szarlotka na kruchym spodzie z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE